V obci Cerová (okres Senica) namerala Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri pravidelnej kontrole kvality pitnej vody vysoké hodnoty látky fluorantén. Obyvatelia obce preto nemôžu až do odvolania používať vodu na pitie a varenie. Podľa dostupných informácií patrí fluorantén do skupiny polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) a je to vysoko toxická látka pre vodné prostredie.

ilustračné foto

“Po opakovanom zistení hodnôt fluoranténu v obci Cerová nad 100 ng/l sme bezodkladne vykonali preplach vodovodnej siete a opakovane vykonávame odbery vzoriek vody aj z ďalších odberných miest v obci,” informuje BVS na svojom webe. Vodárne predpokladajú, že zdrojom zvýšeného obsahu fluoranténu v pitnej vode môže byť jeho uvoľňovanie z vnútorného asfaltového náteru liatinového vodovodného potrubia, z ktorého boli v minulosti budované verejné vodovody.

“O vzniknutej situácii boli bezodkladne informovaní pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici, ktorý po dôkladnej analýze rozhodne o ďalšom postupe. Zároveň sme požiadali starostu obce Cerová o vyhlásenie informácie o zistených vysokých hodnotách vo verejnom vodovode. Obyvateľom obce je poskytnutá cisterna s pitnou vodou,” spresnila BVS.

Obec na svojom webe občanov informuje, že až do odvolania nie je voda vhodná na pitie a varenie. Môže sa však používať na hygienu. “V obci bude dodávaná pitná voda vo forme cisterien,” spresnila samospráva. BVS deklaruje, že situáciu nepretržite monitoruje, pracuje na náprave a zároveň priebežne informuje a komunikuje so starostom obce Cerová. “Zároveň ubezpečujeme obyvateľov, že pitná voda v okolitých obciach je zdravotne vyhovujúca a je možné ju používať bez obmedzenia,” tvrdí BVS.

Podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody, sa v pitnej vode odoberanej u spotrebiteľa má sledovať skupina PAU, ktorých suma nameraných hodnôt nemá prekročiť limitnú hodnotu 100 ng/l a látka benzo(a)pyrén, ktorého nameraná hodnota vo vzorkách pitnej vody nesmie prekročiť limitnú hodnotu 10 ng/l.

PAU predstavujú podľa informácií BVS skupinu rôznorodých organických zlúčenín obsahujúcich dva alebo viac benzénových jadier. Vznikajú pri nedokonalom spaľovaní organických látok. Vyskytujú sa v ovzduší, napríklad v spalinách z naftových motorov, v cigaretovom dyme, vznikajú pri tepelnej úprave potravín, grilovaní či údení.


.
Toto je čítané

BSK: Dvanásty ročník súťaže Vráťme knihy do škôl spoznal víťazov

Dvanásty ročník celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl, zameranej na podporu čítania…

BM Salon EV