Do štyroch základných škôl v Malackách nastúpi počas nového školského roka viac ako 2200 žiakov, z toho približne 269 prváčikov. Informovala o tom hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová.

Foto: Daniel Krakovský

“Leto rozhodne nebolo pre malacké školy obdobím ticha. Práve naopak, využili sa dni bez žiakov a vo veľkom sa opravovalo,” priblížila Pilzová s dôvetkom, že od začiatku nového školského roka budú dostávať bezplatnú stravu aj žiaci základných škôl (ZŠ).

ZŠ na Štúrovej prijala jednu novú pracovnú silu do kuchyne už s predstihom. Na ZŠ Dr. J. Dérera a cirkevnej Spojenej škole sv. Františka Assiského využili možnosť zamestnania kuchárok cez projekt Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny pod názvom Pracuj v školskej kuchyni. V školskej jedálni ZŠ Záhorácka začínajú nový školský rok v nezmenenej zostave. “Všetky školy, nielen tie malacké, musia počkať niekoľko týždňov, aby vedeli reálne vyhodnotiť fungovanie kuchýň v nových podmienkach,” komentovala.

Najväčším mestským projektom v lete bola podľa Pilzovej rozsiahla rekonštrukcia sociálnych zariadení v ZŠ na Záhoráckej ulici. Postupne sa obnovilo všetkých 15 blokov toaliet. Kompletne nové sú aj obklady, sanita, stúpačky a rozvody.

ZŠ na Štúrovej začne nový školský rok s kompletne obnovenou kuchyňou. Mesto zafinancovalo nové podlahy, obklady, stropy i vzduchotechniku, pribudlo nové kuchynské vybavenie i veľkokapacitná umývačka. Škola má za vlastné peniaze novú dlažbu na toaletách a na chodbe pri školskom klube natreté vonkajšie zábradlia, vymenené žalúzie, nový nábytok v triedach po bývalých deviatakoch i obnovené tesnenie na sklenenej streche átria.

ZŠ Dr. J. Dérera cez prázdniny upravila priestor školskej jedálne, aby mali žiaci dostatok priestoru na stravovanie. S tým súvisia aj zmeny v kuchyni, kde pribudlo nové vybavenie. Na tejto škole, rovnako ako aj na Štúrovej, dokončili modernizáciu školských učební z eurofondového projektu.

Počas prázdnin pokročili s projektom Kláštornej záhrady v cirkevnej škole. Ide o renováciu historického priestoru, ktorý vytvorí štyri zóny. Dokončuje sa revitalizácia hlavného školského piknikového parčíka, kde bude okrem sprístupnenej starobylej františkánskej studne a jazierka s fontánou aj priestor na vyučovanie v exteriéri.

Ako Pilzová doplnila, škôlkari v Materskej škole na Štúrovej majú zrekonštruované šatne, kuchárky majú nové kuchynky s výdajňami a učiteľky sa môžu tešiť z obnovených kabinetov a sociálneho zázemia.

V pondelok 2. septembra sa znovu otvárajú brány škôl. Žiakov základných a stredných škôl čaká 190 dní v školských laviciach a 92 dní prázdnin.


.
Toto je čítané

BSK: Dvanásty ročník súťaže Vráťme knihy do škôl spoznal víťazov

Dvanásty ročník celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl, zameranej na podporu čítania…

BM: Ustekana sobota