V Plaveckom Štvrtku v okrese Malacky starosta Ivan Slezák a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a poslanci župy slávnostne otvorili zrevitalizované centrum obce.

Projekt bol podľa Slezáka vyhlásený za jeden z najlepších, pretože riešil kompaktne centrum obce. Projekt bol financovaný zo zdrojov Európskej únie cez Operačný program Bratislavský kraj (OP BK). „Aj to málo, čo zatiaľ môžeme čerpať z fondov Európskej únie, sa budeme snažiť využiť maximálne efektívne,“ povedal župan Frešo. Keďže BSK je diskriminovaný v čerpaní eurofondov, každý jeden úspešný projekt je podľa Freša schodom k tomu, aby odstránili túto diskrimináciu. „Potrebujeme budovať naše obce a pevne verím, že v budúcom programovom období už nebudeme vylúčení z čerpania peňazí na europrojekty,“ doplnil predseda kraja.

Revitalizáciou centra obce sa podľa Slezáka vytvorilo kvalitné a modernejšie centrum obce. Projekt rieši centrálnu časť obce, kde sa nachádzajú všetky významné budovy – obecný úrad, podnikateľské centrum, ekocentrum, kostol aj základná škola. Okolo obce sa spevnili plochy, pribudli nové chodníky, lavičky, smetné koše a stojany na bicykle. Na dotvorenie celkového dojmu regenerácie sa na určených miestach položil nový trávnatý koberec a osadili sa nové stromy. Obnovilo sa detské ihrisko a premiestnila sa autobusová zastávka SAD bližšie ku kostolu. V obci pribudlo aj nové verejné osvetlenie.

S prípravou projektu na obnovu centra Plaveckého Štvrtku sa začalo začiatkom roku 2009, v apríli tohto roku bolo schválené financovanie a v máji sa začalo s prácami. Náklady predstavujú približne 500-tisíc €, 95% bolo hradených z fondov EÚ (projekt regenerácie centrálnej časti obce, cez Operačný program Bratislavský kraj), 5% spolufinancovala obec.

BSK


.

BM: Festival Záhrad