Detský štebot, smiech i krik a sem-tam aj nejaká prvácka slzička – takto to v pondelok ráno 2. septembra vyzeralo všade, nielen v Malackách. Začiatok školského roka v Základnej škole na Záhoráckej ulici bol možno ešte o čosi slávnostnejší ako inde.

Foto: Stanislav Osuský
Foto: Stanislav Osuský

V tejto škole sa úspešne zavŕšil najväčší mestský projekt tohto leta, rekonštrukcia všetkých toaliet. Práce boli také rozsiahle, že sa robilo doslova do poslednej chvíle. „Ešte pred pár hodinami sme intenzívne pracovali, aby sme všetko načas stihli. Túto školu už niekoľko rokov postupne rekonštruujeme. Po zateplení budovy, novej fasáde, podlahách v triede a osvetlení v oboch telocvičniach prišli na rad sociálne zariadenia. Aktuálne opravujeme atletickú dráhu a v budúcom roku by sme chceli vymeniť podlahy na chodbách,“povedal počas slávnostného otvorenia školského roka primátor Juraj Říha.

Stav toaliet v škole bol dlhodobo nevyhovujúci, niektoré bloky sa preto ani nepoužívali. Postupne sa obnovilo všetkých 15 blokov (učiteľské, dievčenské, chlapčenské). Kompletne nové sú aj obklady, sanita, stúpačky a rozvody, vďaka čomu majú žiaci dokonca aj teplú vodu. „Mám radosť, že sa toalety v takejto rozsiahlej budove podarilo opraviť. Teším sa aj z toho, že tento školský rok máme tri triedy prvákov,“ neskrývala nadšenie predsedníčka Združenia rodičov pri ZŠ Záhorácka Silvia Caunerová. „Toalety boli dlhodobo v zlom stave a dlho sme čakali na ich rekonštrukciu. Sme vďační vedeniu mesta i poslancom, že vypočuli naše prosby a schválili túto investíciu,“ doplnila podpredsedníčka Rady školy Jana Čelková.

Pondelok s dátumom 2. september však patril predovšetkým prvákom. „Milí prváčikovia, želám vám, aby ste si našli veľa nových kamarátov a aby ste boli na svoju školu aj po rokoch hrdí,“ povedal primátor. K úvodným želaniam sa pripojila aj riaditeľka školy Alena Číčelová: „Nech sa vaše očakávania splnia a nech sa vám v našej škole páči. Milí rodičia, aj vy sa stávate učiteľmi. Vytvorte svojim deťom prostredie plné lásky, porozumenia a istoty.“

Tieto dni už sú pre školákov menej slávnostné a viac pracovné. Vďaka pani učiteľkám budú prváci Magdalénka, Adam, Lea, Leo, Simon, Adamko, Filipko a ich kamaráti už o pár mesiacov sami čítať svojim rodičom knižky.

Ľubica Pilzová


.
Toto je čítané

Skalica získala takmer 700-tisíc eur na rekonštrukciu škôlky

Mesto Skalica uspelo so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Materskej školy Dr.…

BM: Ustekana sobota