Prijímanie naplňuje ruky, dávanie naplňuje srdce. Aj v zmysle týchto slov sa Múzeum Michala Tillnera v Malackách teší z nových exponátov.

Foto: M. Macejka, S. Osuský

„Za posledné týždne sme zaznamenali dvoch štedrých darcov – pána Murániho z bratislavskej Dúbravky a pána Jánoša z Malaciek. Prvý z nich daroval múzeu, okrem iného, starý gramofón, respektíve predchodcu “trúbového” gramofónu, a staré sánky z prostredia lepšej spoločnosti, údajne zo Smoleníc. Tie chceme vystaviť v zámku,“ informoval historik Martin Macejka.

Darca z Malaciek obohatil expozíciu múzea o truhlicu, ktorá pravdepodobne slúžila na prevážanie vecí v kočoch. Táto pekná stará vec nevyhnutne potrebuje zreštaurovať. Tak ako pri ďalších veciach v múzeu to znova bude otázka peňazí.

Druhým darom Malačana je pálffyovský erb, ktorý zdobil priečelie liehovaru na Vinohrádku. „Niekto ho zrejme ukradol, vystavil doma na krb a takto ho našiel náš darca pri kúpe domu,“ vysvetlil M. Macejka. Dodal, že samotný erb – reliéf –  má výšku 50 cm a materiál je umelý kameň. No niekto ho po odstránení z liehovaru natrel čiernou olejovou farbou.

Všetky spomenuté predmety – gramofón, sánky, truhlica i erb, majú odhadom viac ako sto rokov.

Múzeum Michala Tillnera obohatili aj ďalší darcovia, v poslednej dobe išlo skôr o drobnosti – fotky, časti oblečenia a podobne. Zamestnanci inštitúcie veľmi pekne ďakujú všetkým štedrým ľuďom za rozširovanie expozície. „Veríme, že sa stanú inšpiráciou pre ďalších, ktorí majú doma niečo historické a mohli by to darovať, nie vyhodiť,“ uzavrel M. Macejka. Samozrejme, aj v tomto prípade platí – kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Historici zároveň pozývajú širokú verejnosť na návštevu expozície.

Mestské múzeum v Malackách bolo založené v roku 1975 z podnetu akademického maliara Michala Tillnera. Sídli v budove Mestského centra kultúry na Záhoráckej ulici. Pod múzeum patrí aj vysunutá expozícia – Krypty pod františkánskym kostolom Nepoškvrneného Počatia Panny Márie.

Ingrid Sochorová, foto: M. Macejka, S. Osuský


.
Toto je čítané

Na diaľnici D2 pri Kútoch platí dopravné obmedzenie

Od pondelka (22. 4.) 10.00 h bude v úseku medzi 4,9. a…

BM: Ustekana sobota