Mesto Senica odkúpilo v novembri 2017 budovu bývalej Sokolovne od miestnej Telovýchovnej jednoty Záhoran.

Na opravu budovy získalo peniaze z programu cezhraničnej spolupráce Interreg v rámci projektu Česká cesta a v auguste 2019 odovzdalo budovu stavebníkovi, ktorý začal s rekonštrukciou. Informovala o tom hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.

foto: Záhorák.sk

V piatok sa uskutočnil v Sokolovni kontrolný deň. “Konal sa za účasti zástupcov investora, realizačnej firmy, projektanta, reštaurátora, stavebného dozoru a zástupcu Krajského pamiatkového úradu. Takéto dni sa budú konať pravidelne, aby sa určil postup prác na ďalšie obdobie a zároveň sa zabránilo poškodeniu historických častí budovy,” uviedla Barošková.

Realizátorom rekonštrukčných prác na Sokolovni je firma Euroframe, ktorá sa zaviazala stavbu zrealizovať počas ôsmich mesiacov. Budova Sokolovne by mala po rekonštrukcii dostať svoj pôvodný vzhľad z konca 19. storočia. Obraz pôvodnej budovy získalo mesto Senica z historických fotografií a z reštaurátorského výskumu, ktorému predchádzal architektonicko-historický výskum.

Po ukončení stavebných prác sa bude pracovať na zariadení múzea. “Medzinárodný odborný tím zapojený do tohto projektu už pracuje na obsahovej stránke múzea. Projekt predstaví témy málo známe, previazané s prihraničným regiónom, zviditeľní fenomén a význam Českej cesty v pohraničí s presahom na ďalšie územia SR a ČR,” doplnila hovorkyňa mesta.

Projekt bol podaný spolu s mestom Klobouky u Brna. Celkové výdavky naň sú 1.531.065,49 eura. Senica získala 1.069.594,49 eura, z toho spolufinancovanie mesta predstavuje 53.479,74 eura.


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

BM: Ustekana sobota