Zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš zverejnil na sviatok Sembolestnej Panny Márie na svojom Facebooku ruinu synagógy v Šaštíne. Po 24-hodinách sa prihlásili ľudia čo ju chcú zachrániť.

Synagóga v Šaštíne, foto: Čierne diery

Daľšia synagóga, ktorá sa začala búrať. Nedalo by sa inšpirovať inými synagógami, ktoré boli pretvorené na kultúrne stánky? V meste kam prichádzajú tisíce ľudí za spirituálnym zážitkom?” napísal Pavol Demeš.

Krátko po zverejnení fotografií z rozpadajúcej sa synagógy sa prihlásili ľudia, čo ju chcú reálne zachrániť, vrátane odkúpenia objektu. Pomocnú ruku sa rozhodol podať aj trnavský župan Jozef Viskupič.

Foto: Pavol Demeš

Synagóga sa v Šaštíne-Stražoch nachádza na nenápadnom mieste medzi starými domami. Postavená bola v roku 1852 v neskoroklasicistickom slohu. V čase vzniku sa k židovskému náboženstvu hlásila asi tretina Šaštínčanov. V centre synagógy bola obradná sieň, okolo ktorej bola na poschodí z troch strán galéria pre ženy postavená na iónskych stĺpoch. Súkromný majiteľ predával v roku 2010 synagógu za 25-tisíc eur.

“So špičkovou moderátorkou a dámou angažovanou za kultúru a naše dedičstvo Alenou Heribanovou sme dnes (pondelok 16.9.) vytvorili akčnú dvojicu na záchranu šaštínskej synagógy. Kráčame ďalej. Vyzerá to nádejne.” dodal na ďalší deň Pavol Demeš.


.

BM: Festival Záhrad