V sobotu (14.9.) sa Boris spolu s kamarátmi z Českej republiky zúčastnil bežeckého preteku Sky Race Chopok – Jasná trail. Trať mala dĺžku 21km s prevýšením 1400m. Na štart sa postavilo 40 pretekárov a Boris obsadil celkovo 3. miesto.


Na preteky sa Boris dostal cez dobrého kamaráta Vaška Klakurku, s ktorým bol aj na svetovom šampionáte v kros triatlone na Havaji. Preteku sa zúčastnil posledné tri ročníky zo štyroch spolu s ďalšími kamarátmi (Ladislav Koudela, David Kozák, Gamba Sedláček, Jankto Petr). S chalanmi sa pozná a vytvorili skvelú partiu.

Na bežecký závod som sa rozhodol ísť aj napriek krátkej dobe po zranení (zlomené chodidlo v práci), ktoré som utrpel na začiatku sezóny a vyradilo ma na tri mesiace a nútene tak vynechal hlavné preteky sezóny.” povedal Boris Janata pre Záhorí.sk

Sky Race Chopok začínal na Kosodrevine (Nízke Tarty Juh – 1547 m.n.m) a cieľ bol na Chopku (2004 m.n.m).

Nevedel som, čo mám od tak náročného preteku očakávať, nakoľko som takú vzdialenosť s vysokým prevýšením ešte nebežal. Aj preto som stál na štarte vzadu spolu s chalanmi, ktorí ma tak trochu kamarátsky postrašili, že väčšinou len pôjdem. Samozrejme, dôvodom bolo aj vyššie spomínané zranenie a tak trochu obavy, či to noha vydrží. Od štartu sa išlo tempo, ktoré mi v celku vyhovovalo a postupne som sa predieral dopredu.” hovorí Boris o závode.

Skalický triatlonista sa postupne dostal do prvej desiatky a posúval sa ďalej na vyššie priečky. V polovici posledného stúpania ho diváci informovali, že je minútu od tretieho pretekára.  “Kúsol som sa a povedal si, že to skúsim. Keď som ho dobehol, zároveň som si vydýchol no vedel som, že nesmiem poľaviť a vyskúšať sa mu vzdialiť, čo sa mi aj podarilo ale veľmi to bolelo. Nakoniec som prišiel do cieľa aj za búrlivého povzbudzovania divákov pri trati pre mňa na krásnom a nečakanom 3. mieste (za 2 hodiny a 29 minút) a štvrtému som nakoniec dal ešte tri minúty.” dodáva Boris Janata.

Po preteku si s kamarátom Gambom Sedláčkom, ktorý obsadil celkovo 7. miesto a 1. miesto v kategórii nad 50 rokov, dali ešte výstup na samotný vrchol Chopku, ktorý sa nachádzal kúsok od cieľa a aj vďaka jasnému slnečnému počasiu počas celého preteku bol krásny výhľad.


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota