V Senici plánuje spoločnosť Farming Technologie Slovakia vybudovať aquaponickú farmu, na ktorej by chovala ryby a pestovala zeleninu. Aquaponia je integrovaný systém produkcie potravín, ktorý spája chov rýb a pestovanie rastlín bez pôdy. Vyplýva to z informácií, ktoré spoločnosť predložila vo svojom zámere na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

ilustračné foto

Komplex, ktorý plánuje spoločnosť umiestniť v areáli bývalého Slovenského hodvábu Senica, sa bude skladať z troch blokov. Produkcia rýb sa bude realizovať v montovanej hale, ktorá už na pozemku stojí, produkcia zeleniny bude v novovybudovanom skleníku s rozlohou 96 x 40 metrov a ako zázemie bude slúžiť správna budova.

Prevádzka bude založená na produkcii prírodného hnojiva z exkrementov sladkovodných rýb a následne priameho využívania uvedeného hnojiva na pestovanie plodín. Spoločnosť plánuje, že v priebehu roka vyprodukuje 209 ton rýb a 248 ton rastlinnej produkcie. Produktmi budú ryby sumček africký, tilapia nílska a jeseter a rôzne druhy listovej zeleniny.

“Ide o integrovaný systém produkcie potravín, ktorý spája chov rýb a pestovanie rastlín bez pôdy, konkrétne symbiotické súžitie rýb, rastlín a prospešných baktérií, ktoré rozkladajú látky vylučované rybami a sprístupňujú v nich obsiahnuté živiny rastlinám,” uvádza sa v zámere.

Predpokladaný termín začatia výstavby je marec 2020 a predpokladaný termín ukončenia výstavby a spustenia do prevádzky je september 2020.

Odhad investičných nákladov na realizáciu predstavuje finančný objem približne 4,5 milióna eur. V čase výstavby bude realizáciou navrhovaného zámeru vytvorených približne 15 až 20 pracovných miest, v čase prevádzky sa očakáva vytvorenie 18 pracovných miest na výrobu a šesť pracovných miest na administratívu.


.

BM: Ustekana sobota