Máte pocit, že vegánstvo je v poslednej dobe akýsi “moderný trend”? Skúsme nad tým hlbšie zamyslieť bez predsudkov a škatuľkovania.

Ľudia majú prirodzenú potrebu posúvať sa, zlepšovať. A naša planéta sa mení, respektíve menímu ju najmä my. Sama za seba môžem povedať, že som kedysi bola klasický mäsožravec a veľmi intenzívny mliekopič. Stále mám akýsi vnútorný pocit, že mäsko, ktoré mi robievala stará mama, bolo proste iné…určite aj preto, že bolo od nás z dediny. Ako dospelý jedinec som samozrejme začala uvažovať nad zdravou stravou všeobecne, no najmä telo samé mi ukázalo, po akej strave sa cíti lepšie. Preto mäso z  môjho jedálnička pomaly ubúda. Prikláňam sa k vegánskej strave, pretože mlieko moje telo už nechce ani vidieť, nieto ešte strávaiť.

Určite nikomu nieje príjemný nejaký vegán či vegetarián, ktorý moralizuje, poúča, presviedča, odsudzuje. To je veľmi nesprávna cesta. Môj priateľ Marko, hlavný organizátor VegDay eventov aj vianočných trhov, je vegán, a keď sme sa spoznali, nikdy ma neodsudzoval za moje mäsožrútstvo. Občas mi niečo navaril, o niečom porozprával. A hľa, teraz mu nielenže pomáham s organizáciou, ale mäso už nieje môj kamarát.

A tak sa pomaly (snažiac sa zaujať aj odporcov vegánstva) dostávam k téme tohto článku. Prinášame do Bratislavy niečo nové, a nenecháme sa odradiť, pretože sme si 100% istí, že aj pozitívne – Vianočné vegánske trhy.

Nádych-výdych, o čo ide?

Kedže už máme za sebou tri zorganizované eventy VegDay, a dohodli sme si spoluprácu s reštauráciou v centre mesta, s obrovskou záhradou, skrsla nám myšlienka vytvoriť práve tu vianočné trhy zamerané na vegánske jedlá. Nechceme búrať tradície, ale ako sa vraví – pokroku neunikneš. Myšlienka vegánskych vianočných trhov má od začiatku pozitívne ohlasy, ľudia, ktorí majú iné ako klasické stravovanie, citlivý žalúdok, intoleranciu na nejakú zložku jedla, si častokrát nemajú čo na vianočných trhoch zapapkať. Taká klasická smažená cigánska dala zabrať
nejednému žalúdku, ale ľudia si ju mnohokrát dajú, pretože – tradícia…

Podotýkam, že vegánske vianočné trhy sa nebudú konať NAMIESTO klasických trhov. Práve z tohto hľadiska nevidíme jediný dôvod, aby niekomu mohli niečím vadiť. Pokiaľ má kúpalisko plavecký bazén a otvorí sa pre návštevníkov aj bazén s teplou vodou, tzv. relaxačný, nik nebráni plavcom stále plávať s tom klasickom. Ale môžu si prísť oddýchnuť do toho druhého. Metafora ako svet, ale určite kto chce, chápe.

Čo na Vás bude na týchto netradičných trhoch čakať?

Výstredne oblečení ľudia, mnoho násilných kampaní, hromadné pálenie kuchárskych kníh s “mäsovými receptami” …just kidding. Stánky s vegánskymi jedlami, vareným vínkom, aj stánky s darčekovými predmetmi, chceme sa zamerať na ručné výrobky, eko, malovýroby. Vianoce nie sú o darčekoch, ale malá prkotinka vyrobená od srdca vždy poteší, a takýchto výrobcov a výrobky treba podporiť.

Na aké jedlá sa môžete tešiť?

Kotlíkový guľášik, cigánska, halušky, raw zákusky, beyond burger, polievky, určite aj nejaké vegan klobásky…jednoducho všetko, čo treba.

Okrem jedla a darčekov Vás bude čakať krásna vianočná výzdoba, atmosféra a sprievodný program. Hlavný program bude v prvý deň otvorenia trhov, čiže 13. decembra. Nasledujúce dni bude každý deň nejaký sprievodný program. Záhrada má dostatok miest na sedenie, ktoré sú dokonca vo vykurovanom stane, klasické wc, pódium…

Veľmi sa tešíme, že sme sa na to dali, tešíme sa z podpory, ktorú nám prejavujú ľudia, ktorí kráčajú s nami. Ak ste už zažili VegDay, srdečne Vás pozývame, príďte opäť. Ak ste ešte na našom evente neboli, určite sa zastavte. Ak ste mäsožrúti, príďte vyskúšať, verte mi, kto ochutná napríklad taký beyond burger, už naňho nedá dopustiť.

VegDay – Vianočné vegánske trhy
13. december 2019 – 23. december 2019
Záhrada reštaurácie Umelka, Dostojevského rad pri Šafárikovom námestí, Bratislava
vstup zadarmo

Sledujte Instagram a Facebook VegDay alebo sa informujte vo Vumelka street food

Sofi, co-founder VegDay


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota