Lávku ponad rieku Morava, spájajúcu archeopark Mikulčice a lokalitu pri najstaršom slovenskom kostole sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch pri Holíči, slávnostne otvoria v utorok 29. októbra.

Dielo vzniklo v spolupráci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a Juhomoravského kraja, ako informoval Jaroslav Vacek z referátu komunikácie TTSK, s finančnou podporou programu Európskej únie Interreg, programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou.

Začiatok stavby sa datuje na september 2017, v úvode tohtoročného leta kovové premostenie uložili na pripravené betónové piliere. Hlavným cieľom medzinárodného projektu bolo prepojiť obce Mikulčice a Kopčany pre peších a cyklistov. Na moravskej strane bol vybudovaný cyklochodník spájajúci mikulčické hradisko s existujúcou sieťou lesných ciest vedúcich k lávke. Na slovenskej strane bola vybudovaná nová cyklotrasa a trasa pre peších turistov. TTSK musel pre účel projektu pristúpiť k odkúpeniu zhruba priľahlých 12.000 m2 pozemkov, aby mohla byť zabezpečená prístupová komunikácia. Celkový rozpočet projektu je 3,79 milióna eur, TTSK sa bude podieľať sumou 2,22 milióna eur.

Po otvorení cesty sa spoja dve vzácne archeologické lokality, návštevníkom bude umožnený kontinuálny prechod v smere na obe náleziská, čo doteraz nebolo možné pre bariéru vodného toku.

Lokalita Mikulčice – Kopčany patrí k najvýznamnejším centrám, spojených s misiou sv. Cyrila a Metoda a príchodom kresťanstva. Je unikátna svojimi archeologickými nálezmi, má štatút národnej kultúrnej pamiatky a ašpiruje tiež na zápis do zoznamu pamiatok UNESCO. No kým v lokalite Mikulčíc je vybudovaná moderná expozícia s návštevníckym centrom a v pláne sú ďalšie rozvojové projekty s návštevnosťou cez 33.000 ľudí za rok, slovenská strana len usiluje o oživenie a sprístupnenie významných pamiatok v lokalite Kopčian. Okrem románskeho kostolíka z 9. storočia autentický barokový ráz krajiny dotvárajú pamiatky z doby cisárovnej Márie Terézie – cisársky žrebčín, tzv. kačenáreň a neďaleký zámok Holíč, ktorý bol letným sídlom Habsburgovcov.


.
Toto je čítané

Nadácia Volkswagen Slovakia zaplatí obnovu unikátnych historických skleníkov v Prügerke

V bratislavskej Prüger-Wallnerovej záhrade, známej ako Prügerka, sa v pondelok (15.4.) udial…

BM: Ustekana sobota