Námietky obyvateľov Lozorna na Záhorí, ktorí sa súdnou žalobou postavili proti povoleniam výstavby servisného centra pre kamióny, boli uznané.

foto: Lozorno.sk

Krajskú súd v Bratislave sa stotožnil s tým, že v povoľovacom procese na úrovni rozhodnutí okresných úradov (OÚ) v Malackách a Bratislave došlo k chybám. Uvedené rozhodnutia preto zrušil a záležitosť vrátil prvostupňovému orgánu na ďalšie konanie.

OÚ Malacky na konci februára 2017 rozhodol, že zámer výstavby servisného centra pre kamióny sa nebude posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Jeho rozhodnutie potvrdil v máji 2017 aj OÚ Bratislava, ktorý námietky obyvateľov, týkajúce sa nesúladu s územným plánom, prekročenia prípustných limitov hluku, zhoršenia kvality ovzdušia či zhoršenia dopravnej situácie vyhodnotil ako neopodstatnené.

Krajský súd, ktorý sa zaoberal žalobou na spomínané rozhodnutie, mal iný názor. “Senát 22. októbra zrušil rozhodnutie, pretože vychádzalo z nesprávneho právneho posúdenia veci, je nepreskúmateľné pre nezrozumiteľnosť alebo nedostatok dôvodov a došlo k podstatnému porušeniu ustanovení o konaní pred orgánom verejnej správy, ktoré mohlo mať za následok vydanie nezákonného rozhodnutia alebo opatrenia vo veci samej,” uviedol o dôvodoch verdiktu hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. “Proti rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť,“ dodal.

Zámer MAN Truck & Bus center Bratislava rátal s výstavbou servisných objektov a parkovísk v lokalite Záhumenice pri vjazde do Lozorna od Stupavy, na pozemku s rozlohou 15.000 m2. V servisnom centre mala vyrásť montážna dielňa a sklad súčiastok, diagnostické centrum a priestor pre opravy karosérií i umývačka pre kamióny. Súčasťou areálu malo byť aj 119 parkovacích stojísk, väčšina z nich pre nákladné vozidlá.

Bývalé vedenie obce vydalo v novembri 2018, na konci mandátu odchádzajúceho starostu Ľubomíra Húbeka, pre projekt územné rozhodnutie. Krok sa stretol s nesúhlasom obyvateľov, upozorňujúcich, že projekt v rozpore s územným plánom zhorší životné prostredie a znehodnotí tiež bonitu nehnuteľností v tesnom susedstve logistického areálu. Húbek rozhodnutie odôvodňoval zákonným postupom správneho orgánu, vychádzajúceho zo zistení a záverov správneho konania.


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 700-tisíc eur na nové cyklotrasy

Mesto Skalica získalo dotáciu 688 116 eur z programu Interreg SK-CZ 2021-2027…

BM: Ustekana sobota