Staroba nastavuje každému zrkadlo. Je odrazom toho, ako človek žil. Životné priority, rodinné zázemie, partner, deti, priateľstvá, zdravie, úspechy a nezdary, pracovný a spoločenský život, povaha – to všetko sa odzrkadlí v poslednej fáze života.

Je dôležité, aby človek spomínal najmä na to dobré, čo ho v živote stretlo, no ešte dôležitejšie je, aby žil svoj život aj naďalej naplno. Napriek obmedzeniam, ktoré vyšší vek prináša, je tu stále veľa možností, ako si život užívať: predovšetkým nezabúdať na rovesníkov, stretávať sa s nimi, tráviť čas na čerstvom vzduchu, športovať, navštevovať kultúrne podujatia, hrať spoločenské hry, lúštiť krížovky, učiť sa nové veci či spoznávať nové miesta a nových ľudí. Je to dôležité pre zachovanie psychickej a fyzickej pohody.

Aj v Mestskom centre sociálnych služieb Malacky (MsCSS) sa snažíme o to, aby naši klienti mali stále nové podnety a aktivity. Keďže mesiac október patrí skôr narodeným, chceme, aby si ho užili trocha intenzívnejšie. Pripravili sme prednášku na tému Kladný prístup k životu. Téma prilákala nielen klientov zariadenia, ale aj členov občianskeho združenia Zlatý vek. Prednáška v nás rezonuje najmä hlavnou myšlienkou potreby vďačnosti. Byť vďačný za každodenné maličkosti a vedieť nájsť v ťažkých chvíľach niečo pozitívne je v živote človeka veľkou devízou. Sme vďační za to, že sme mohli privítať detský folklórny súbor z Kútov Kúcanek. Ich úžasný spev a tanec dojali nejedného diváka. Ale október ešte trvá, a tak sme pozvali deti z materskej školy, aby si spolu s našimi seniormi zacvičili. Študenti z Gymnázia Malacky zasa prijali naše pozvanie na čaj, aby spoločne so seniormi mohli podebatovať na tému kultúrneho dedičstva. Privítame každú návštevu či aktivitu, ktorá našim klientom vyčarí úsmev na tvári.

Vážení seniori, všetkým vám želáme pevné zdravie a plnohodnotný život bez strádania. A ak by ste predsa len potrebovali pomoc, sme tu pre vás.

M. Dujsíková, riaditeľka MsCSS Malacky


.
Toto je čítané

Divadlo na hambálku finišuje prípravy na premiéru novej hry

Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na…

BM: Ustekana sobota