Malacká cirkevná škola je opäť o niečo krajšia. Po tom, čo vlani na jeseň otvorili vonkajšiu pohybovú zónu, tzv. workout, pokračujú v skrášľovaní vonkajších i vnútorných školských priestorov. Najnovšie pribudli Piknikový parčík, oddychová zóna EDEN a Kláštorná záhrada.

Foto: Stanislav Osuský

Počas brigády v nevyužívanom átriu Spojenej školy sv. Františka Assiského v roku 2015 bola objavená studňa. Odvtedy prešli 4 roky naplnené plánovaním, rozmýšľaním i budovaním a studňa ožila. Dnes je dominantou obnovenej Kláštornej záhrady. „Je to vzácna chvíľa v živote nielen školy, ale aj Malaciek, pretože naše mesto vyrástlo zo základov, ktoré boli položené na tomto mieste,“ povedal počas slávnostného otvorenia zrevitalizovaných priestorov riaditeľ školy Daniel Masarovič.  Pripomenul, že záhrada vznikla počas pôsobenia františkánskej rehole: „Tu sa tvorila podstatná časť našej histórie a dnes ju s radosťou sprítomňujeme. Starému miestu dávame nový život.“

Na to, aby Kláštorná záhrada uzrela svetlo sveta vo svojej súčasnej kráse, bola potrebná pomoc partnerov: finančne a materiálovo pomohli mesto Malacky, spoločnosť Pozagas, Rodičovské združenie ProSchola, Nadácia Volkswagen Slovakia, spoločnosť RICHTER RASEN, Bratislavský samosprávny kraj a Nadácia EPH.  Mesto po súhlase poslancov zastupiteľstva venovalo dotáciu 5-tisíc €. Ako povedal primátor Malaciek Juraj Říha, pomoc mesta vníma ako povinnosť: „Myšlienka na papieri by bola bezcennou, avšak pretavená do reálnej podoby tohto priestoru je zárodkom budúcich príbehov, ktoré sa tu budú odohrávať.“

Zrevitalizované átrium bude škola využívať nielen ako miesto oddychu, ale aj na besedy, výstavy, súťaže či vzdelávacie aktivity. Príjemné počasie, ktoré nám jeseň prináša v posledných dňoch, k tomu priam pozýva.  „Dá sa tu osamieť, čítať i porozmýšľať, hoci aj pred zrakmi spolužiakov, ktorí sa pozerajú cez okná. Možno sa pridajú k ružencu alebo učeniu sa pred blížiacou sa písomkou,“ zamyslel sa herec a recitátor Štefan Bučko.

Aj ďalšie dva priestory, ktoré sa otvárali zároveň s Kláštornou záhradou, sú už naplno využívané. Piknikový parčík v tesnej blízkosti workout zóny vznikol revitalizáciou pôvodného parku. Pribudli nové lavičky, stoly a ohnisko, ktoré budú slúžiť počas školských a  komunitných aktivít. Interiérová zóna EDEN ponúka žiakom a študentom oddych cez prestávky i po vyučovaní a využíva sa aj na neformálnu výučbu literatúry, náboženstva či umenia. Súčasťou EDENU, ktorý vznikol vďaka Reiffeisen Banke, je aj knižnica a stanica pre napojenie čítačiek kníh. Priestor po výtvarnej stránke príjemne oživila malacká umelkyňa Libuša Čtveráková mladšia.

Počas otvorenia všetkých troch priestorov v cirkevnej škole zaznievalo veľa úprimných želaní. Za všetky hovorí posolstvo brata Jána Kapistránskeho Lazového OFM, ktoré predniesol majster slova Š. Bučko: A tak, keď budeš vo vašej školskej záhrade, otvor si srdce, všimni si lístok, rastlinku, oblohu, chrobáka, ktorý ti prešiel pod nohami, svetlo, ktoré do nej preniká, pozri sa a hľaď:  Stvorenie a Stvoriteľ sú podivuhodným spôsobom jedno, spolu prítomní, a pritom žiadny z nich nestráca svoju identitu. Boh, ktorý ťa nekonečne miluje, sa k tebe prihovára.

Ľubica Pilzová, foto: S. Osuský


.

BM: Kralici