Záhorské múzeum v Skalici si v rámci cyklu Putovanie skalickou históriou so zameraním na osobnosti mesta pri príležitosti 150. výročia narodenia pripomenulo Ľudovíta Okánika.

foto: Wikipedia

Program sa vo štvrtok 24. októbra začal spomienkovým aktom a položením kvetov k soche Okánika pred Domom kultúry. Následne sa uskutočnila druhá časť, v ktorej Ľudovíta Okánika priblížili historici v odborných príspevkoch.

“Bol to kňaz, ktorý vyšiel z kultúrnych pomerov. Osvedčil sa po vzniku prvej republiky, keď na Záhorí dokázal zachovať chladnú hlavu a zabránil tu svojou autoritou rabovaniu a podobným veciam,” uviedla riaditeľka Záhorského múzea Viera Drahošová.

foto: Záhorské múzeum Skalica

Okánik sa stal členom Národného zhromaždenia a v roku 1919 ho vymenovali za župana Nitrianskej župy. “Po nástupe rozbehol vo veľkom poslovenčenie, ale aj budovanie administratívy v novej župe. V rokoch 1923 až 1929 zastával post mešťanostu, teda primátora Bratislavy,” doplnila Drahošová.

Od roku 1929 bol až do roku 1939 mestským farárom v Bratislave. Popri pastoračnej a osvetovej práci, zameranej na kultúrne a národné povznesenie obyvateľstva, sa angažoval aj v politike.


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

BM: Ustekana sobota