Obľúbené miesto Malačanov – Zámocký park – má svoje čaro v každom ročnom období. Svoj priestor si tu bez problémov nájdu deti, mládež, mamičky s kočíkmi, športovci, seniori i psíčkari. Mesto v spolupráci s partnermi (Bratislavský samosprávny kraj, Slovenský atletický zväz) krok po kroku revitalizuje nielen park, ale opravuje aj kaštieľ, športoviská či priľahlé komunikácie.

Zámocký park Malacky
Foto: Stanislav Osuský

Detské ihrisko
Najnovšie rekonštruovanou časťou Zámockého parku je detské ihrisko. Jeho znovuotvorenie sa stretlo s mimoriadne pozitívnymi ohlasmi od obyvateľov. Namiesto starých a nevyhovujúcich hracích prvkov sú deťom k dispozícii nové hojdačky, kolotoč, preliezačka v tvare futbalovej lopty, sieťová pyramída, lanová dráha, obiehacie koly, šepkáreň, šmykľavka, most či sieťová pyramída. V okolí ihriska sa ešte v súčasnosti rekonštruuje chodník smerujúci na futbalový štadión.

Atletická dráha
Slovenský atletický zväz (SAZ) poskytne dotáciu na rekonštrukciu atletickej dráhy v Zámockom parku. Malacky uspeli ako jediné mesto v bratislavskom kraji. „Ďakujem Slovenskému atletickému zväzu a všetkým, ktorým záleží na rozvoji malackého športu,“ vyhlásil primátor Juraj Říha. Mesto žiadalo 400 tisíc € na komplexnú rekonštrukciu dráhy a vybudovanie nových sektorov pre technické disciplíny. Keďže výsledná dotácia je 250 tisíc €, podľa primátora bude nevyhnutná ďalšia komunikácia so SAZ. „Súčasťou projektu bolo vybudovanie nových sektorov pre skok do diaľky a do výšky, avšak schválená výška dotácie znamená vyššiu potrebu financovania zo strany mesta. Napriek tomu urobím maximum pre vznik dohody a nájdenia podpory aj od poslancov, pretože by ďalšie športovisko prešlo významnou obnovou, čo si priznajme, mnohí ani nečakali v takto skorom čase. Určite je to príležitosť aj na kompletnú výmenu podložia s trávnikom na hlavnom futbalovom ihrisku,“ dodal.

Atletický ovál v Zámockom parku v Malackách má šírku na plnohodnotných šesť dráh a je súčasťou futbalového štadióna. Je to zároveň jediný atletický štadión v okrese so 400-metrovým bežeckým okruhom.

Nový chodník do parku
Odteraz je k dispozícii ešte jedna možnosť, ako sa dostať do Zámockého parku. Umožňuje to novopostavený chodník, ktorý vedie zo železničnej stanice cez záchytné parkovisko popod slimák.

Duklianskych hrdinov
Nový šat dostala aj frekventovaná komunikácia v tesnom susedstve Zámockého parku. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ju opravil, vďaka čomu je dnes širšia a bezpečnejšia než v minulosti. Mesto oceňuje ústretový prístup BSK, pretože súbežne s cestou opravil aj parkoviská pred nemocnicou. Tie boli už dlhé roky v katastrofálnom stave.   

Kaštieľ
Pálffyovský kaštieľ dominuje nielen Zámockému parku, ale je pýchou celého mesta. Po finančne náročnej rekonštrukcii strechy, ktorá zastavila prenikanie vlhkosti do budovy, sú na pokračovanie obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky potrebné ďalšie financie. Mesto preto ešte tento mesiac podáva dve žiadosti o dotáciu. Prvá smeruje ministerstvu kultúry s projektom rekonštrukcie kaplnky a reprezentačných priestorov, druhá bude adresovaná na nórske fondy s cieľom revitalizácie fasády a nádvoria kaštieľa. Spolu ide o sumu 1,5 milióna €.

Ľubica Pilzová, foto: Stanislav Osuský


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú premnožené hlodavce, obce a mestá musia deratizovať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici vyzval obce a…

BM: Ustekana sobota