Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici schválili Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnom poplatku za rozvoj. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viera Barošková. Miestny poplatok za rozvoj umožňuje mestám a obciam na základe zákona získavať príjmy od investorov a developerov.

Ilustračné foto Facebook Senica

“Senica rozšíri skupinu viac ako stovky miest, ktoré financie na budovanie infraštruktúry v prospech občanov už využívali a v uplynulých rokoch z neho preinvestovali 13 miliónov eur. Na rozdiel od okolitých miest však bude poplatok za rozvoj v Senici na spodnej hranici rozpätia výšky poplatku,” uviedla Barošková.

Výšku poplatku si určuje každá samospráva, musí sa však pohybovať v rozmedzí od troch do 35 eur za každý m2. Pri výpočte sa zohľadňuje odpočítateľná položka 60 m2. Poslanci odsúhlasili rôzne sadzby tohto poplatku podľa jednotlivých druhov stavieb. Pri stavbe na bývanie je poplatok vo výške tri eurá za m2, stavby na pôdohospodársku produkciu, skleníky, stavby pre vodné hospodárstvo, stavby využívané na skladovanie vlastnej pôdohospodárskej produkcie majú sadzbu päť eur za m2.

Pre väčšinu priemyselných stavieb a stavieb využívaných na skladovanie vrátane stavieb na vlastnú administratívu bola odhlasovaná sadzba desať eur. Poplatok päť eur za m2 sa bude platiť v Senici za ostatné stavby.

Podľa zdôvodnenia mesta majú výhody z investícií predovšetkým developeri. Aj preto sa rozhodlo pristúpiť k poplatku. Výnos z poplatku za rozvoj sa môže použiť výlučne na úhradu kapitálových výdavkov súvisiacich so stavebnými nákladmi. “Ide napríklad o zariadenia sociálnych služieb slúžiace na poskytovanie sociálnych, športových a kultúrnych služieb, stavby sociálneho bývania, školského zariadenia, zdravotníckeho zariadenia, verejne prístupného parku, miestnej komunikácie, parkovacích plôch a technickej infraštruktúry,” uviedol vedúci finančného oddelenia mestského úradu Róbert Mozolič.


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM: Ustekana sobota