Každý poslanec Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) by mohol od budúceho roku samostatne rozhodovať o istej sume rozpočtu kraja. Uviedol to po výjazdovom zasadnutí poslancov v stredu (6. 11.) v Senici predseda TTSK Jozef Viskupič.

Oredseda TTSK Jozef Viskupič
Oredseda TTSK Jozef Viskupič

Podľa jeho slov by mohlo ísť o sumu 20 tisíc eur na poslanca. “Výrazne vyššia suma z rozpočtu by sa tak mohla dostať do kompetencie rozhodovania samotných poslancov. Táto zmena by mala byť prerokovaná a odsúhlasená na decembrovom rokovaní zastupiteľstva,” uviedol pre TASR Viskupič.

Z týchto financií bude môcť každý poslanec podporiť investície v jeho regióne. “Pri týchto financiách sa bude poslanec samostatne rozhodovať, ako bude s touto časťou rozpočtu naložené a nebude musieť pri nich kontaktovať župana, respektíve kraj. Poslanec sa sám rozhodne, či ich investuje do kultúrnych alebo športových akcií, prípadne podporí v sociálnej sfére konkrétne projekty,” doplnil predseda TTSK.

Na zastupiteľstve schválili poslanci aj dodatok k Všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu. “Vypustili sme z neho nesystémový krok, keď doteraz z pridelených financií v dotačných schémach zostávalo desať percent ako rezerva, o ktorej rozhodoval predseda kraja. Po zmene budú o celej sume rozhodovať poslanci,” vysvetlil Viskupič.

Zároveň sa odsúhlasilo, že predseda bude mať možnosť z celkovej sumy alokovaných zdrojov rozdeliť 15 percent. “Tieto financie sa budú rozdeľovať tak, že päť percent sa bude rozdeľovať po porade so zástupcami predsedu, päť po porade s odbornou verejnosťou, čo sú členovia jednotlivých komisií v TTSK, a päť zostáva na rozhodovaní župana,” doplnil Viskupič.


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 700-tisíc eur na nové cyklotrasy

Mesto Skalica získalo dotáciu 688 116 eur z programu Interreg SK-CZ 2021-2027…

BM: Ustekana sobota