Počas prvého novembrového víkendu sa konal u našich západných susedov karate turnaj Grand Prix Ostrava.

Martin Kopáč a Zuzka Kopáčová

V konkurencii 341 pretekárov z Poľska, Ukrajiny, Izraela, Slovenska a domáceho Česka, patrili vo svojich vo svojich súťažných kategóriách k najlepším súrodenci Martin, Zuzana a Lenka Kopáčovci, členovia senického Hanko Kai karate klubu.

 

Zlato a bronz pre Martina Kopáča

V sobotňajšom programe Martin Kopáč, hoci vekom patrí do kategórie starších juniorov U21 (do 21

rokov), odvážne nastúpil aj medzi skúsenejšími seniormi. V prvom kole proti Kopáčovi nastúpil domáci

pretekár David Beil, ktorého Martin porazil výsledkom 5:0. V semifinálovom zápase však narazil na slovenského seniorského reprezentanta Petra Fabiána z Dukly Ban. Bystrica. Skúsenosti Fabiána z najväčších svetových súťaží sa v tomto duely ukázali a porazil Kopáča 5:0. Martina však ešte čakal súboj o tretie miesto, v ktorom proti nemu nastúpil Ladislav Havel z Kroměříža. V tomto zápase jasne dominoval odchovanec senického karate a po výsledku 5:0 sa tešil zo zisku bronzu v seniorskej kategórii.

Poradie: 1. P. Fabián, B. Bystrica, 2. F. Smutný, Ústí n. L., 3. Martin Kopáč, Hanko Kai KK Senica a Michal Slávik, Kuřim.

 

Vo finálovom zápase kategórii do 21 rokov Martin Kopáč vystúpil na najvyšší stupeň pre víťazov, keď

výsledkom 5:0 porazil Timoteja Horáka z Ilavy a k bronzu zo seniorskej kategórie pridal zlato z kategórie do 21 rokov.

 

Zuzka a Lenka patrili tiež k najlepším

V nedeľňajšom programe sa na súťažných tatami predstavili sestry Zuzana a Lenka Kopáčové. Tiež ony

nastúpili okrem svojej súťažnej kategórie U13, aj medzi staršími a skúsenejšími pretekárkami v kategórii

U14 (do 14 rokov) kde Lenka vyradila v prvom kole českú pretekárku Natáliu Chodorovskú výsledkom

5:0. V druhom kole proti Lenke nastúpila poľská pretekárka Emilia Droždž, aj tú Lenka zdolala 5:0.

V súboji o postup do semifinále, však podľahla Barbore Vachoutovej z Písku.

Zuzka mala v prvom kole poľskú pretekárku Martu Cieslak, ktorej však po drobnej strate stability podľahla. Dievčatá Kopáčové si okúsili súťažné tatami a atmosféru haly medzi staršími pretekárkami a o to viac sa tešili na svoju súťažnú kategóriu U13 (do 13 rokov). Ako prvá nastúpila Zuzka a vo svojom prvom zápase vyradila 5:0 Karolínu Pavlasovú z Ostravy. V druhom kole zvíťazila 4:1 s Anastaziou Dudzik z Poľska. Zuzana týmto víťazstvom postúpila do semifinále. V tomto súboji, hoci bola Zuzana lepšou z oboch pretekárok, sa však panel rozhodcov trocha prekvapujúco, priklonil na stranu Karin Malchovej z Nitry. V súboji o tretie miesto však bola Zuzana opäť úspešná, keď porazila Natáliu Štenclovú z Brna a získala bronzovú medailu.

Lenka si počínala tiež skvele, keď v prvom kole vyradila 5:0 Natáliu Vítkovú z Ostravy a v 2. kole opäť 5:0 Michaelu Válkovú tiež z Ostravy a postúpila do semifinále. V súboji o postup do finále proti Lenke nastúpila poľská pretekárka Mária Kulakowska z Wroclawy. Poľka bola fyzicky silnejšia, neurobila žiadnu chybu a bola medzi 13 – ročnými dievčatami najsilnejšou pretekárkou, čo potvrdila aj proti Lenke a v súboji s mladou Záhoráčkou zvíťazila. Lenka však mala možnosť zabojovať o bronz a tento súboj sa odohral v slovenskej réžii, keď proti Lenke nastúpila Viktória Kadlecajová z Trenčíny. Lenka zacvičila dynamicky, presne, preto bolo prekvapením, keď sa zo zisku bronzu po verdikte rozhodcov tešila Kadlecajová. Piate miesto na takto kvalitnom medzinárodnom turnaji je však tiež veľmi pekným úspechom.

Poradie: 1. M. Kulakowska, Poľ., 2. K. Malchová, Nitra, 3. Zuzana Kopáčová, Hanko Kai KK Senica a V. Kadlecajová, Trenčín, 5. Lenka Kopáčová, Hanko Kai KK Senica.

 

Druhé kolo Slovenský pohára je na programe 16. novembra v Šuranoch, Alžbeta Ovečková vycestuje na ďalšie z kôl najväčších svetových turnajov Karate1 Premier League do Madridu, kde bude v dňoch 29. novembra až 1. decembra, medzi karatistickou svetovou elitou, so slovenským znakom na hrudi robiť česť svojmu rodnému mestečku Šaštín-Strážam.

R.B.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota