Expozícia Ďakujeme 89 pozostáva zo 16 banerov približujúcich Nežnú revolúciu. Sú nainštalované na Námestí oslobodenia v Senici do 30. novembra 2019. Obsah spracovali študenti zo Študentského parlamentu mesta Senica.

Nie je zameraný len na hlavné udalosti v novembri 1989, ale aj na pohľady do Senice, Prahy, či Bratislavy prostredníctvom fotografií protestujúcich či dobových plagátov.

Súčasťou expozície sú aj hlavné osobnosti revolúcie alebo nadväznosť roku 1939 na rok 1989. Mladšie generácie tam môžu nájsť známe symboly revolúcie i slová, s ktorými sa už dnes stretnú len veľmi zriedka.

Sprava hore Katarína Valúchová, Kristína Kutálková, Adela Sadloňová, Matúš Michalička, Zuzana Závodská, Zuzana Čižmárová, Timea Otrísalová, kľačia Michaela Mindžáková, Anna Sekáčová

„Sme študenti. Sme mladí. Život máme pred sebou. Aj napriek nášmu veku vidíme veci, ktoré sa dejú okolo nás. Tentokrát, to nie je o tom, čo je tu a teraz, ale o tom, čo nám umožnilo dostať sa tam, kde sme. Je to len 30 alebo až 30 rokov? Túto otázku si každý musí položiť sám. Nech je odpoveď akákoľvek, Nežná revolúcia sa stala jedným z najdôležitejších okamihov našej histórie. My študenti si uvedomujeme, čo všetko nám do našich životov priniesla. Jej výhody sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho sveta a každodenného života. Sloboda slova, cestovania či slobodných volieb. Aj preto sme sa rozhodli expozíciu Ďakujeme ’89 umiestniť na námestí, aby si čo najviac ľudí pripomenulo, čo všetko sme v novembri 1989 získali.“ priblížil Matúš Michalička zo Študentského parlamentu mesta Senica.

Realizácia tohto projektu by nebola možná bez fotografií, ktoré poskytli partneri expozície Slovenské národné múzeum – Historické múzeum, Ústav pamäti národa, TASR a Jozef Hušek. Ďalšími partnermi sú Mesto Senica, Záhorské osvetové stredisko, GH Studio, RECO, Trnavský samosprávny kraj.


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM Salon EV