Cesta medzi Malými a Veľkými Levármi je zase o niečo zelenšia. Lemuje ju 200 rodových jabloní.

S myšlienkou obnovenia pôvodnej jabloňovej aleje prišiel starosta Malých Levár Adrian Pernecký. „Keď sa každé ráno pozriem na kostol vo Veľkých Levároch, spomeniem si na maľbu, ktorá sa mi dávnejšie dostala do rúk. Boli na nej krásne rozkvitnuté  jablone,“ vysvetlil.

Do výsadby sa mohli zapojiť ľudia z okolia. Súčasťou každej jablone je originálna drevená tabuľka s menom a dekrét vlastníctva. Stromčeky, ktoré sa budú dediť z pokolenia na pokolenie, sa rýchlo vypredali. Jabloniam požehnali Kňažky Živeny symbolickým rituálom a spevom. „Stromy vysoké, vody hlboké, ohne žiarivé, vetry divoké. Ja vás cítim svojím telom, ja vás cítim na duši..,“ ozývalo sa alejou. Na podujatí sa zúčastnili celé rodiny, v dažďovom počasí boli povinnou výbavou gumáky a pršiplášť. Do rytmu hrala živá hudba, zvnútra zahrieval teplý čaj.

Na znak dobrej spolupráce a priateľstva rastú v aleji aj stromčeky Malaciek a Bratislavského samosprávneho kraja či obcí Malé Leváre, Veľké Leváre, Gajary a Závod. Malacká jabloň našla svoje miesto uprostred stromoradia a do zeme ju zasadil primátor Juraj Říha spolu s mestskou poslankyňou Luciou Vidanovou.

V teple kultúrneho domu pokračovalo podujatie poobedňajším programom. Vystúpili deti zo základnej a materskej školy, spevácky zbor Malinka Malacky, Zuzana Pucherová, DFS Leváranek, Divadlo Agapé a nechýbali ani tvorivé dielne. Jablonkám sme zaželali veľa vody, dlhý život a bohatú úrodu.

L. Wernerová


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

BM: Ustekana sobota