Mesto Skalica zverejnilo v pondelok 25. novembra na úradnej tabuli všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnych daniach, v ktorom navrhuje zvýšenie viacerých daní.

Foto: Skalica.sk

V návrhu VZN by sa mala zvýšiť ročná sadzba dane zastavanej plochy a bytov za štvorcový meter z 0,265 na 0,40 eura, čo predstavuje nárast o viac ako 50 percent. V návrhu sa takisto plánuje zvýšiť daň za nebytové priestory neslúžiace na podnikanie z 0,33 na 0,40 eura a za nebytové priestory slúžiace na podnikanie z 2,33 na 3,49 eura. Pre nebytové priestory slúžiace na podnikanie je plánované zvýšenie o 49,7 percenta.

“Primátorka sa do rokovania mestskej rady nebude k tejto téme vyjadrovať. Rada je v stredu (27. 11.),” reagoval Miroslav Minďáš zo sekretariátu primátorky, viceprimátorky a prednostky Skalice.

Primátorka mesta Anna Mierna sa k zvyšovaniu daní vyjadrila po poslednom mestskom zastupiteľstve, ktoré sa konalo 30. októbra. “Nie, v žiadnom prípade nechcem ísť zvyšovať dane. V ostatných mestách to vyhodnotili tak, že budú zvyšovať dane v roku 2020, my nechceme ísť týmto smerom. Mám za to, že vystavíme rozpočet, aj keď to nebude jednoduché, keďže sanujeme staré resty v Správe mestského majetku, ale nechceme a nebudeme zvyšovať akékoľvek dane v roku 2020,” uviedla pre médiá koncom októbra Mierna.

Zvýšenie daní sa dotkne aj priemyselných stavieb, kde sa sadzba zvýši z 3,33 eura na štyri eurá za štvorcový meter. Vyššiu daň by podľa návrhu mali pocítiť aj majitelia psov. Kým za psov chovaných v bytoch ide len o miernu úpravu daní z 39,83 eura na 40 eur, v rodinných domoch sa daň zvyšuje z 3,98 eura na 12 eur.

“Za ekonomickú komisiu sme prekvapení, keďže vyhlásenie primátorky z posledných týždňov a aj na poslednom mestskom zastupiteľstve bolo, že buď musíme zvýšiť poplatky za odpad, alebo dane a ona dane zvyšovať nechce. Nakoniec sa zvýšili poplatky za odpad a teraz aj dane,” uviedol podpredseda komisie pre ekonomiku, správu majetku a pôdohospodárstvo Milan Roman.

Ako ďalej doplnil, je zvolané stretnutie s poslancami, kde by mala primátorka svoje rozhodnutie vysvetliť. “Výška dane by sa mala odvíjať od potrieb mesta. Keďže pred tromi týždňami tvrdila, že dane zvyšovať nebude, tak neviem, čo sa počas posledného obdobia zmenilo, keď sa zvyšujú o 50 percent. Chcem veriť, že dôvodom zvýšenia daní nie je to, že si primátorka potrebuje zvýšiť plat a na to potrebuje vybrať peniaze od občanov,” doplnil Roman.


.
Toto je čítané

Oslobodenie spod fašizmu na Záhorí: Spomienky, ktoré už takmer vybledli

Je tomu už 79 rokov, čo boli mestá a obce na Záhorí…

BM: Ustekana sobota