Na poslednom tohtoročnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici budú poslanci hlasovať aj o zmene všeobecného záväzného nariadenia, v ktorom sa upravia poplatky za odvoz komunálneho odpadu. Informovala hovorkyňa mesta Viera Barošková.

ilustračné foto

Podľa mesta je vyšší poplatok spôsobený zvýšením zákonného poplatku, kde štát stanovil sadzby za uloženie odpadu na skládke podľa miery separácie jednotlivých miest. V Senici je miera triedenia vo výške približne 54 percent, a tak sa poplatok zo súčasných 4,98 eura za tonu zvyšuje na sedem eur. “Štát bude tento poplatok aj naďalej každoročne zvyšovať, aby motivoval ľudí viac triediť odpad, čím sa má znižovať množstvo odpadu uloženého na skládkach. Samosprávy majú zo zákona povinnosť vybrať toľko peňazí, aby pokryli náklady na zber a zvoz odpadov. Ak sa miera separácie nezvýši, na ďalší rok poplatok za skládkovanie porastie zo sedem na 11 eur za tonu. Ak miera triedenia klesne, bude suma ešte vyššia,” uviedla Barošková.

Seničania budú musieť zaplatiť za vývoz odpadu približne o 3,50 eura ročne viac v porovnaní s rokom 2019. Kým doteraz obyvatelia Senice platili za odpad 25,99 eura ročne, v roku 2020 by to malo byť 29,50 eura, čo je výrazne menej ako v okolitých okresných mestách. “V susednej Skalici už schválili poplatok za odpad vo výške 32,48 eura za osobu na rok. S poplatkom v tejto výške sa Senica zaradí medzi priemer medzi slovenskými mestami. Tento poplatok nemusia obyvatelia platiť naraz, môžu si sumu rozdeliť na dve splátky,” doplnila hovorkyňa mesta.

“Po mojom nástupe do funkcie hľadám možnosti na šetrenie. Vyjednali sme napríklad zníženie úrokových sadzieb na viacerých úveroch, snažíme sa získať peniaze od dlžníkov, mnoho investícií realizujeme prostredníctvom fondov a dotácií. No ak nechce mesto zostať stáť na mieste, stagnovať, ale ďalej sa rozvíjať a plniť si povinnosti voči občanom, musíme pristúpiť aj k nepopulárnym krokom,” uviedol primátor mesta Martin Džačovský.


.

BM: Ustekana sobota