Od pondelka (2.12.) prebieha verejné hlasovanie, ktoré má za cieľ rozhodnúť o grantovej podpore pre 24 najžiadanejších projektov z celého Slovenska v rámci tohto ročníka programu Komunitné granty. V Trnavskom kraji rozdelí Nadácia VÚB medzi 3 víťazné nápady 15-tisíc eur. Ľudia, ktorým nie je život vo svojom okolí ľahostajný, môžu dať svoj hlas konkrétnemu projektu z oblasti komunitnej filantropie či ochrany životného prostredia prostredníctvom stránky www.komunitnegranty.sk. Čas na to majú do 15. decembra.

 

Na príležitosť zapojiť sa do v poradí piateho ročníka jednej z najvýraznejších verejných iniciatív Nadácie VÚB zareagovalo spolu 269 žiadateľov z celého Slovenska. „Tentokrát sme komunity vyzvali k tomu, aby prišli s nápadmi ako pomôcť v dvoch pre nás kľúčových oblastiach. Chceli sme, aby preukázali svoj cit a pripravenosť pomôcť slabším a tiež zodpovednosť za ochranu životného prostredia a spoločného prírodného dedičstva,hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch a dodáva: „Teší nás množstvo kvalitných projektov, ktoré sa s nami komunity rozhodli zdieľať. Zároveň máme dobrý pocit z posunu v tejto iniciatíve. Víťazné komunitné nápady budú tentokrát zamerané na pomoc svojmu okoliu a vzájomnú spoluprácu lokálnych subjektov ešte výraznejšie než doposiaľ.“

Aktívne skupiny susedov, občianske zduženia, školy či obce poslali v prvom kole programu spolu 145 projektov venovaných práci so znevýhodnenými skupinami, hendikepovanými spoluobčanmi či seniormi a spolu 124 projektov deklarujúcich snahu pričiniť sa o čistejšie a zelenšie životné prostredie.

 

2 projekty zo Záhoria na hlasovacej stránke

Všetky projekty posúdila nezávislá odborná komisia a podľa regionálneho zámeru ich realizácie vybrala z každého kraja Slovenska šesticu, ktorá postupuje do ďalšieho kola. Popisy týchto 48 projektov sú k dispozícii na stránke www.komunitnegranty.sk, kde je im možné do 15. decembra prideliť hlas.

Na Záhorí v rámci Trnavského kraja môžete podporiť projekty, ktorých realizácia je naplánovaná v Senici a Moravskom Svätom Jáne. Všetkých spolupatričných ľudí pozývame pozrieť sa, či medzi projektami nie sú také, ktorých zámerom je urobiť niečo užitočné práve v ich vlastnej mestskej časti, obci, či v komunite, do ktorej sami patria. Každý sa môže touto formou prihovoriť za ktorýkoľvek z nápadov naprieč Slovenskom, v ktorom vidí najväčší zmysel,“ pozýva Alexander Resch.

 

Projekt: Náučná oáza v škôlke
Organizácia: OZ 90871.sk
Obec: Moravský Svätý Ján

V MŠ v Moravskom Svätom Jáne vybudujú náučnú oázu ako miesto pre zážitkové vzdelávanie. Deti spoločne s rodičmi a učiteľkami zasadia ovocné stromy a kríky, založia bylinkovú špirálu, vyvýšené záhony so zeleninou, vyrobia hmyzí domček a zimovisko pre ježka. Počas roka tak budú môcť nielen pozorovať ako sa oáza mení, ale aj zbierať úrodu, ktorú následne využijú v edukačných aktivitách. Zdraviu prospešný bude aj pocitový chodník z prírodných materiálov na stimuláciu svalstva dolných končatín a klenby chodidla. Súčasťou projektu budú vzdelávacie aktivity zamerané na zdravú výživu, separovanie odpadu, zero waste a exkurzie.

 

Projekt: Mladí seniorom
Organizácia: Senica 2.0

Mesto: Senica

Mládež a seniori na jednom mieste? Dobrovoľníci z OZ Senica 2.0 sa rozhodli obe generácie spojiť, a to v novom komunitnom centre v budove DAV, ktoré má slúžiť pre organizácie tretieho sektora. Pripravených majú niekoľko aktivít pre seniorov: pohyb im dodá joga, špeciálne prispôsobená ich veku; angličtinu ich naučia dobrovoľníci, ktorí strávili určité obdobie v zahraničí; filmové večery, vďaka ktorým budú môcť vidieť staré klasiky, ale aj nové trháky. Cieľ, výnimočnosť a prínos projektu vidia organizátori v zapojení dobrovoľníkov, ktorí svoj voľný čas venujú iným, deťom, rovesníkom aj spomínaným seniorom a tým sa postarajú o spájanie generácií.

 

Trom projektom z každého kraja, ktoré získajú najviac hlasov verejnosti, venuje Nadácia VÚB grant až do výšky 5 000 eur. Spolu 24 víťazných projektov programu Komunitné granty s podtitulom „120 000 eur pre komunity, ktoré chcú pomáhať,“ bude realizovaných v období od jari do jesene budúceho roka. K dnešnému dňu prerozdelila Nadácia VÚB touto formou na riešenia pre lepší život v komunitách Slovenska už viac ako 430-tisíc eur.


.
Toto je čítané

Oslobodenie spod fašizmu na Záhorí: Spomienky, ktoré už takmer vybledli

Je tomu už 79 rokov, čo boli mestá a obce na Záhorí…

BM: Ustekana sobota