Obyvatelia Lozorna v okrese Malacky žiadajú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), aby prehodnotili svoj zámer odpredať budovu železničnej stanice (ŽST) v Lozorne vrátane priľahlých pozemkov.

foto: Vlaky.net

V reakcii na inzerát, ktorý ŽSR zverejnili na svojom webe, sa na vedenie štátnej firmy i ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) obracia starosta Lozorna Ľuboš Tvrdoň.

V otvorenom liste upozorňuje na zlú dopravnú situáciu v regióne. “Jedným z dôvodov súčasných problémov je v minulosti podcenený rozvoj a modernizácia železničnej a koľajovej dopravy,” pripomenul Tvrdoň, poukazujúci na to, že práve zatraktívnenie tohto druhý dopravy i jej znovuzavedenie na stále funkčných tratiach, na ktorých bola v minulosti zrušená, by bolo riešením hroziaceho dopravného kolapsu v regióne. Zdôraznil v tomto kontexte práve trať medzi Zohorom a Plaveckým Mikulášom, na ktorej naďalej premáva nákladná doprava a sezónne turistické vlaky.

“O to viac nás však dnes znepokojuje skutočnosť, že podľa posledných zverejnených informácií sa ŽSR rozhodli pre opačnú cestu a ponúkajú na predaj a privatizáciu súčasnú železničnú stanicu v našej obci spolu s priľahlými pozemkami,” priznal starosta Lozorna. “Zámer ŽSR ničí myšlienku efektívnej obnovy prepravy na danej trati a odporuje aj plánom oživiť železničnú dopravu v regióne a prepojiť časť Záhoria s Bratislavou,” skonštatoval Tvrdoň, pripomínajúc, že vybudovanie náhradnej železnice by si vyžiadalo obrovské finančné prostriedky. “Žiadame vás preto, aby ste preskúmali všetky okolnosti zamýšľanej privatizácie železničnej stanice v Lozorne spolu s priľahlými pozemkami a túto bezodkladne zastavili a zabránili tak významným stratám,” uviedol v otvorenom liste.

Budovu bývalej výpravnej stanice ŽST Lozorno s príslušenstvom a  priľahlými pozemkami ponúka ŽSR v rámci ponukového konania za vyvolávaciu cenu 316.000 eur. Záujemcovia môžu ponuky predložiť do 23. decembra.


.
Toto je čítané

V Holíči vzdelávajú seniorov ako sa brániť pred podvodníkmi

V stredu (10.4.) sa v Dennom centre Senior klub Holíč uskutočnila preventívna…

BM: Ustekana sobota