Odpočítavanie do Vianoc už začalo a jedným z neklamných znakov blížiacich sa sviatkov sú aj miesta s predajom vianočných stromčekov.

Čo by to boli za slovenské Vianoce, keby doma nevoňala živica zo stromčeka a ihličie. Živé rezané stromčeky sú stále najobľúbenejšie v našich domácnostiach. Navštívili sme preto záhradníka Róberta Kučeru, ktorý sa zaoberá predajom vianočných stromčekov už 20 rokov, aby nám porozprával podľa čoho stromček vyberať a ako sa o neho postarať. Svoje predajné miesto má v centre obce Sekule za požiarnou zbrojnicou.

U živého vianočného stromčeka je dôležité zvážiť nielen to ako vyzerá, ale aj kde bude umiestnený a pre aký druh sa rozhodneme. Najdlhšie vydrží borovica, potom jedlička a najkratšie smrek. Osadiť do obývačky s teplotou okolo 24°C smrek je úplný nezmysel. Síce veľmi pekne vonia, ale v prekúrených priestoroch rýchlo stráca ihličie. Kto si bez smreku Vianoce nevie predstaviť, mal by zvoliť pre jeho umiestnenie chladnejšie miesto, osadiť ho do stojanu s vodou alebo sa zmieriť s tým, že po sviatku Troch kráľov ho bude musieť vyhodiť. Stále obľúbenejšia je jedľa kaukazská, ale aj borovica čierna alebo lesná.

Prvý faktor, ktorý ovplyvňuje, ako dlho stromček vydrží, je už pri nákupe. Niektorí predajcovia majú stromčeky v predaji od polovice novembra, tie museli byť vyrezané už začiatkom novembra, a preto nemôžu dlho vydržať v dobrej kondícii. Naša firma vyrezáva stromčeky až prvý decembrový týždeň a stromčeky, ktoré dovážame od nášho partnera z plantáže v Dánsku, sú taktiež vyrezávané až v decembri.

Aby bol stromček dlho krásny, musí byť vyrezaný čo najneskôr, ihličie musí mať jasnú farbu a po potiahnutí nemôže zostať v ruke. Dobrým ukazovateľom čerstvosti stromčekov je aj ich hmotnosť. Ťažký stromček, ešte plný vody, je znamením, že je naozaj čerstvý. Pri nákupe si nechajte stromčeky ukázať a rozbaliť. Ten svoj si pred prepravou nechajte zabaliť, aby sa mu nepolámali vetvy. Ani ten najlacnejší vianočný stromček nie je tak lacný, aby ste ho hneď po príchode domov zničili. To by sa mohlo stať, keď ho hneď dáte do vyhriatej miestnosti, hlavne ak bol stromček predtým v mraze. Takýto teplotný šok väčšinou spôsobí rýchle opadávanie ihličia.

Všetky druhy vianočných stromčekov je potrebné dať do mierne vykurovanej miestnosti, rozbaliť a zrezať kmeň o zhruba 2 cm, aby sa uvoľnili kapiláry. Odstráni sa tak zoschnutá vrstva so živicou a strom bude môcť lepšie nasávať vodu. Potom už záleží len na vás, či máte stojan, do ktorého sa dá priliať voda alebo ho necháte bez vlahy. Rozhodne je lepšie mať stojan na vodu. Do stojanu prilievajte vodu pravidelne, lebo ju stromček rýchlo odoberá, aj sa odparuje. Do zásobníku dajte len čistú vodu, bez žiadnych prísad, lebo sme sa stretli už aj s otázkou zákazníka, či treba pridať soľ, iný zase, že hnojivo a sódu bikarbónu, čo mu niekde poradili. Toto prosím neskúšajte, stromčeku to isto neprospeje.

Zhrnutie:

  • Rozmyslite si vopred, kde v byte alebo dome chcete stromček umiestniť, čo pomôže pri výbere jeho výšky a šírky, tiež či musí byť súmerný z každej strany –  aby ste nemuseli vyhodiť z obývačky sedačku kvôli nedostatku miesta.
  • Čerstvosť je prvoradá. Ihličie stromčeka by malo byť pevné. Jednoduchým testom odhalíte stav stromu. Uchopte ihličie medzi prsty v hornej tretine vetvy a potiahnite k sebe. Pokiaľ ihličie zostáva na stromčeku, je všetko v poriadku, v opačnom prípade už stromček dlho nevydrží.
  • Otestujte, či sa ihličie láme, alebo ohýba do tvaru „U“. V prípade, že sa ihličie zlomí, je to znamením, že stromček pravdepodobne premrzol.
  • Skontrolujte opadávanie stromčeka. Pevne ho uchopte, zdvihnite pár cm nad zem a pustite ho. Vonkajšie ihličie by nemalo opadávať vôbec. Vnútorné ihličie opadávať môže. Je to ihličie najstaršie, ktoré prirodzene po 4 rokoch zo stromu vypadáva.
  • Živý vianočný stromček by mal voňať a mal by mať krásnu zelenú farbu.
  • Čerstvý vianočný stromček si udrží svoju farbu a vôňu ak je pravidelne a správne zavlažovaný.

Predajné miesto vianočných stromčekov môžete navštíviť v obci Sekule každý deň až do Vianoc, otvorené je od 9.00 do 19.00 vrátane soboty a nedele. Predajné miesto sa nachádza v Sekuliach na ulici Na vŕšku 164, je to v strede obce,  ulica vedľa požiarnej zbrojnice. Na cestu Vás usmernia reklamné ukazovatele. Stromček Vám bezplatne orežeme do stojanu a zabalíme. Pokiaľ by bol potrebný odvoz stromčeka, vieme vám pomôcť aj s odvozom stromu domov.

Tešíme sa na vašu návštevu.


.

BM: Ustekana sobota