Spolu 25 aktívnych komunít z rôznych kútov Slovenska získava predvianočný darček v podobe finančnej podpory pre realizáciu ich plánovaných projektov budúci rok. Postarali sa o to miestni obyvatelia, susedia a priaznivci, ktorí za ne zahlasovali vo výzve Nadácie VÚB.

Tá ich spoločné úsilie odmeňuje grantom až do výšky 5 000 eur pre každý z víťazných nápadov. V Trnavskom kraji získavajú podporu projekty občianskeho združenia 90871.sk v Moravskom Svätom Jáne, organizácie Senica 2.0 a rodičovského združenia pri ZŠ s MŠ v Suchej nad Parnou.

 Iniciatíva Nadácie VÚB Komunitné granty dokázala opäť spojiť ľudí pre dobrú vec. Do jej poslednej fázy sa zapojilo viac ako 47-tisíc obyvateľov Slovenska, ktorí svojimi hlasmi rozhodli o výsledkoch. Online hlasovanie o najžiadanejšie a najzmysluplnejšie počiny z oblasti komunitnej filantropie a ochrany životného prostredia v regiónoch prebiehalo medzi 6 súťažiacimi projektami v každom z 8 krajov. Tie predtým vybrala nezávislá odborná komisia spomedzi dokopy 269 projektových zámerov, ktoré do programu prihlásili aktívne občianske združenia, školy či obce naprieč celou krajinou.

Podľa pravidiel programu získavajú granty do výšky 5 000 eur tri projekty v každom kraji s najväčším počtom hlasov. Za šesť nominovaných projektov s plánovanou realizáciou v Trnavskom kraji zahlasovalo spolu 5968 ľudí. Na základe výsledkov hlasovania tu zvíťazili projekty občianskeho združenia 90871.sk v Moravskom Svätom Jáne, organizácie Senica 2.0 a rodičovského združenia pri ZŠ s MŠ v Suchej nad Parnou.

Zaujímavá situácia nastala v Prešovskom kraji, kde sa na rozhodujúcej hranici ocitli dva projekty s identickým počtom hlasov. Organizátori programu oceňujú toto úsilie miestnych obyvateľov a v Prešovskom kraji preto získavajú podporu výnimočne až štyri projekty.

Gratulujeme autorom 25 víťazných nápadov, ktorí dokázali najviac nadchnúť svoje komunity. Veríme, že náš grantový vklad do ich projektu využijú čo najlepšie v prospech iných ľudí a budúcnosti našej planéty. Tešíme sa na realizáciu ich vízií. Rovnako držíme palce ostatným tvorcom projektov, ktorí síce tento rok neuspeli, ale sú ako aktívni občania žiarivými príkladmi. Naša vďaka patrí aj všetkým tým, ktorí sa za tieto projekty postavili vo verejnom hlasovaní a zdieľali ich so svojím okolím,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch.

 

Projekt: Náučná oáza v škôlke
Organizácia: OZ 90871.sk
Mesto/Obec: Moravský Svätý Ján

V MŠ v Moravskom Svätom Jáne vybudujú náučnú oázu ako miesto pre zážitkové vzdelávanie. Deti spoločne s rodičmi a učiteľkami zasadia ovocné stromy a kríky, založia bylinkovú špirálu, vyvýšené záhony so zeleninou, vyrobia hmyzí domček a zimovisko pre ježka. Počas roka tak budú môcť nielen pozorovať ako sa oáza mení, ale aj zbierať úrodu, ktorú následne využijú v edukačných aktivitách. Zdraviu prospešný bude aj pocitový chodník z prírodných materiálov na stimuláciu svalstva dolných končatín a klenby chodidla. Súčasťou projektu budú vzdelávacie aktivity zamerané na zdravú výživu, separovanie odpadu, zero waste a exkurzie.

 

Projekt: Mladí seniorom
Organizácia: Senica 2.0
Mesto/Obec: Senica

Mládež a seniori na jednom mieste? Dobrovoľníci z OZ Senica 2.0 sa rozhodli obe generácie spojiť, a to v novom komunitnom centre v budove DAV, ktoré má slúžiť pre organizácie tretieho sektora. Pripravených majú niekoľko aktivít pre seniorov: pohyb im dodá joga, špeciálne prispôsobená ich veku; angličtinu ich naučia dobrovoľníci, ktorí strávili určité obdobie v zahraničí; filmové večery, vďaka ktorým budú môcť vidieť staré klasiky, ale aj nové trháky. Cieľ, výnimočnosť a prínos projektu vidia organizátori v zapojení dobrovoľníkov, ktorí svoj voľný čas venujú iným, deťom, rovesníkom aj spomínaným seniorom a tým sa postarajú o spájanie generácií.

 

Piaty ročník programu Komunitné granty s podtitulom „120-tisíc eur pre komunity, ktoré chcú pomáhať“ bol zameraný na prípravu projektov zaoberajúcich sa komunitnou spoluprácou so sociálne znevýhodnenými, hendikepovanými spoluobčanmi a seniormi, či aktivít smerujúcich k čistejšiemu a zelenšiemu životnému prostrediu alebo ekovzdelávaniu. Zoznam všetkých víťazných projektov v rámci jednotlivých krajov Slovenska, ich anotácie ako aj bližšie informácie o podpore nájdete na stránkach www.komunitnegranty.skwww.nadaciavub.sk. Komunitné aktivity budú postupne realizované od jari do jesene budúceho roka.


.
Toto je čítané

Mesto Senica oceňovalo osobnosti kultúry

Na základe nominácií verejnosti a kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií ocenili v Senici…

BM: Ustekana sobota