História malackého zdravotníctva nedávno dostala knižnú podobu. Publikáciu autorov  Jána Tedlu, Miroslava Tedlu a Stana Bellana Malacké zdravotníctvo v historickom vývoji, obrazoch a spomienkach vyprevadili do života v Pálffyovskom kaštieli.

Za prítomnosti lekárov, spolupracovníkov, príbuzných a primátora mesta Juraja Říhu ju na cestu za čitateľmi ju posypali lipovými kvetmi z Fytopharmy, ktorá je pokračovateľom tradície niekdajšieho malackého bylinkárstva.

Prítomní hostia dojímavo rozprávali predovšetkým o lekárovi Jánovi Tedlovi. Vážili si ho všetci Malačania, ale, žiaľ, vydania svojho diela sa nedožil. „Do posledných svojich dní mal jasnú myseľ, videl a prečítal poslednú verziu knihy, aj keď už nie vo vytlačenej podobe, len v počítači. Dal zo seba to najlepšie,“ povedal jeho syn, takisto lekár a spoluautor knihy, M. Tedla. Kniha je mu poctou i zhmotnením jeho spomienok. „Je pre nás obrovským darom, pretože zachytáva celé naše profesionálne obdobie, v nemocnici sme boli ako jedna rodina. Dokázal dať na papier to, čo by mnohí chceli povedať, a to, ako kniha vyzerá, je niečo fantastické,“ dodala jedna z prítomných lekárok.

Publikáciu Malacké zdravotníctvo v historickom vývoji, obrazoch a spomienkach

si môžete zakúpiť v  Turisticko-informačnej kancelárii (MCK, Záhorácka 1919, vedľa knižnice).

L. Wernerová


.

BM: Ustekana sobota