Nevstúpime do vlády, kde budú registrované partnerstvá. To voličom garantuje KDH. Tradičná konzervatívna strana však okrem hodnotových tém rieši aj ekonomiku. Caroline Líšková vraví, že ľudia sa už naplatili dosť. Preto KDH nechce zavádzať nijaké nové dane. Naopak, cieľ je postupne dane znížiť.

Spýtam sa najprv, ako ste prišli k menu Caroline?

Vybral mi ho otec. Pochádza z Ghany. Na Slovensko prišiel študovať medicínu, zaľúbil sa a už tu žije 55 rokov.

 

Takmer dva roky vás môžeme zahliadnuť na tlačových konferenciách KDH. Prečo politika?

Mrzí ma, že po  30 rokoch od  nežnej revolúcie tu neskutočne zbohatla úzka skupina ľudí, zväčša na  úkor štátu. A na  bežných ľudí sa zabudlo. Denne počúvame o obrovských kauzách, ktoré sa neriešia. Dochádza k rozkladu. Ľudia úplne strácajú dôveru v štát, štátne inštitúcie a v spravodlivosť. Slovensko potrebuje reštart. Chcem pomôcť kresťanskej demokracii ochrániť tradičnú rodinu. Robiť politiku pre ľudí. Politiku, ktorá nevynechá slabších a nerieši len potreby bohatých. Chcem krajinu, ktorá funguje pre každého.

 

Veľmi stručne – registrované partnerstvá a KDH?

Hovoríme to stále. KDH nepodporí registrované partnerstvá a nevstúpi do vlády, kde by mali byť. Naši politickí protivníci napriek tomu ľuďom klamú, očierňujú nás a prekrúcajú naše vyjadrenia. Roky v tom máme jasno a nič sa na tom nemení. Ak by sme sa dostali do parlamentu, poslanecký klub KDH bude jednohlasne proti registrovaným partnerstvám, čo iné politické strany nedokážu garantovať.

 

Dobre, poďme k daniam, keďže ľudí najviac trápi, koľko im ostane v peňaženkách.

Nechceme zavádzať nijaké nové dane. Aj toto hovoríme veľmi jasne. Ľudia sa naplatili dosť a platia stále. Nie je možné pokračovať vo zvyšovaní daní, za ktoré nič nedostanú. Oprávnene majú pocit, že len platia, a nič za to.

 

Niektoré strany, naopak, chcú nové dane. Čo s tým?

My nijaké nové dane nechceme a s tým aj ideme do volieb. Kto nechce nové dane a je mu blízka konzervatívna politika, volí KDH. Veci treba riešiť, ale nie cez nové dane.

 

Ako ich chcete riešiť?

Treba dať do poriadku verejné financie. Predovšetkým zlepšiť výber DPH. Tam nám uniká viac ako miliarda eur ročne. Viete, koľko je to peňazí a čo všetko sa s nimi dá robiť? Nemôžu tu fungovať všelijakí bašternákovci, ktorí beztrestne odčerpávajú z verejných financií. Toto je potrebné zmeniť. Podľa našich prepočtov vďaka zvýšeniu efektivity výberu DPH môžeme o dva či o tri roky uvažovať aj o znižovaní daní.

 

Ak to tak je, kde je potom problém?

Je za tým neochota spraviť poriadok ako dôsledok korupčného prostredia, ktoré tu narástlo do obludných rozmerov. Veď tu 12 rokov vládne chobotnica, ktorá sa navzájom kryje. Nesmieme byť prekvapení z káuz, ktoré vyplávali na povrch.

 

Čo ďalej, keď sa to podarí zlepšiť?

Ľudia to musia pocítiť tak, že budú mať v peňaženkách viac peňazí a sami sa rozhodnú, čo s nimi spravia. Preto navrhujeme aj 100 eurový daňový bonus na dieťa v rodine, kde pracuje aspoň jeden rodič, rodinné daňové priznanie, tehotenský príplatok a veľa ďalších opatrení. Chceme znížiť daňové a odvodové zaťaženie v regiónoch, kde je viditeľne menej peňazí. Keď budú mať ľudia viac peňazí, bude aj viac spokojnosti.


.

BM: Festival Záhrad