Bábiky, kočíky, tradičné odevy z exotických krajín, mlynčeky či petrolejové lampy. Tým všetkým sa môžu pokochať návštevníci už druhej výstavy bábik a kočíkov v Malackách, tentoraz na tému Letom svetom.

V galérii mestského centra kultúry vystavujú Mária Orgoňová a Peter Červenka. Vernisáž spestrila recitácia Básničky o bábike Barborke v podaní dvojice škôlkarok z Materskej školy v Malých Levároch a hudobné vystúpenie členov detského folklórneho súboru Leváranek z Veľkých Levár.

Návštevníci si môžu prezrieť 206 bábik z 26 krajín sveta. Najstarším vystaveným kočíkom je drevený kočík z roku 1890. Špeciálne – len na vernisáži – si mohli návštevníci prezrieť bábiky z minulého storočia (napríklad jednu ako podobizeň Anny Kareninovej) a domček pre bábiky. Okrem toho sa autori rozhodli rozšíriť výstavu aj o mlynčeky, petrolejové lampy a tradičné odevy z rôznych kútov sveta (Jordánsko, Mexiko, Egypt, Rakúsko, Maroko atď.).

Záľube zbierania a renovovania bábik a kočíkov podľahli M. Orgoňová a P. Červenka pred štyrmi rokmi. Táto výstava bola už ich siedma v priebehu troch rokov a každá z nich je originálna. Prvá sa uskutočnila v Malých Levároch v roku 2017. Pred rokom vystavovali aj v Malackách. Exponáty zaujmú nielen deti, ale aj dospelých. Tí si vďaka nim zaspomínajú na svoje detské časy.

Poškodené kočíky neupravujú do novodobej podoby, naopak, materiál sa snažia prispôsobiť dobe, v ktorej sa kočík používal. Bábiky a kočíky staré 60 až 100 rokov sa už nedajú len tak kúpiť. „Preto sme radi aj za bábiky bez ruky či bez nohy. My ich dáme dokopy,“ vysvetlila M. Orgoňová.

Cieľom dvojice vystavovateľov je vytvoriť stálu expozíciu obmenenú len podľa ročného obdobia. Ako nám povedala M. Orgoňová: „Robíme to nielen preto, že nás to veľmi baví, ale aj preto, že odovzdávame niečo novej generácii.“

Výstavu si môžete pozrieť v galérii MCK každý pracovný deň od 9.00 h do 17.00 h a v sobotu od 9.00 h do 12.00 h aj za prítomnosti vystavovateľov. Potrvá do 7. marca a srdečne vás na ňu pozývame.

Text a foto: P. Arpášová  


.
Toto je čítané

Krojová hodová zábava v Borskom Svätom Jure

Záujemcovia o tradičnú kultúru sú pozvaní na krojovú hodovú zábavu, ktorá sa…

Lakovanie a Pieskovanie