Pohyb po meste je znovu o niečo bezpečnejší. Továrenská ulica v Malackách má po dlhých rokoch verejné osvetlenie, ktoré slúži predovšetkým zamestnancom prevádzok v priemyselnom parku či rekreačným cyklistom.

Náročný projekt sa podaril aj vďaka partnerom mesta, ktorí sa na financovaní výstavby spolupodieľali. Spoločnosť IKEA Components venovala 200 tisíc eur a spoločnosť VGP Park 25 tisíc eur.

„Bol to jeden z tých ťažších projektov,“ priznáva primátor Juraj Říha a vymenúva, s čím všetkým sa mesto muselo vysporiadať: „Viac ako rok sme čakali na súhlas železníc, aby sme mohli stavať v ich ochrannom pásme. Po odstránení náletovej zelene sa našlo množstvo starej stavebnej sute ešte z čias, keď sa stavala železnica. Situáciu komplikovali aj zle zakreslené siete plynovovov a kanalizácie.“ Dnes však už môžeme spokojne konštatovať, že dvojkilometrový úsek cesty (od Pezinskej po kraj priemyselného parku) má kompletnú infraštruktúru verejného osvetlenia, teda nové káble, stožiare aj rozvody.

Dlhoročná korektná spolupráca medzi IKEA Components a mestom sa pretavila do reality v podobe nadštandardnej sumy od najväčšieho investora v priemyselnom parku. „Sme veľmi radi, že sme mohli prispieť na projekt, ktorý má pre nás konkrétny význam. Väčšina  zamestnancov a aj obchodných partnerov používa práve túto dopravnú spojnicu. Bezpečnosť našich zamestnancov je pre nás prvoradá, a o s osvetlením Továrenskej ulice sme ju reálne zvýšili,“ povedal konateľ IKEA Components František Štora.

 

S verejným osvetlením nekončíme, centrum mesta dostane nový dizajn

Modernizácia a výstavba verejného osvetlenia bude pokračovať aj v ďalších častiach mesta. Najbližšie pribudne pozdĺž chodníka pred Základnou školou na Záhoráckej, kde bude slúžiť aj pripravovanej hlavnej mestskej cyklotrase Družstevná – železničná stanica. Jej výstavba by sa mala začať už na jar.

Revitalizácia a doplnenie verejného osvetlenia čaká Radlinského ulicu. Tam pribudnú tyčové lampy v novom dizajne, ktoré vydávajú teplé farebné svetlo a sú nižšie ako stožiare popri cestách. Zámerom mesta je zútulniť „srdce“ Malaciek. Postupnou výmenou na tyčové lampy prejde aj Námestie SNP, Ľuda Zúbka, Mierové námestie či Sasinkova. Lampy budú zároveň technicky pripravované na novú vianočnú výzdobu.

Ďalším úsekom bude Pezinská, kde bude výstavba verejného osvetlenia takisto koordinovaná s cyklotrasou do priemyselného parku.

„Najväčšou výzvou bude dokončenie obrovského projektu pre kompletnú výmenu starých rozvodov osvetlenia, aby sme sa nadobro zbavili vypadavajúcich častí v celom meste,“ doplnil primátor.

Vyberáme z facebookových otázok pre primátora

Prečo je osvetlenie na druhej strane cesty a nie tam, kde je chodník?

Prioritne sa rieši osvetlenie tam, kde to nekomplikujú ochranné pásma sietí či pozemky. Továrenská bola veľmi problémová kvôli križovaniu viacerých sietí. V jednom úseku sú dokonca ploty kasární, takže by sme sa nezmestili.

Bude osvetlenie aj na Dielenskej?

Dielenskú sme nasvietili po koľajisko, v nasledujúcich dňoch bude dobudované ešte osvetlenie inštaláciou svietidiel v ďalšom úseku.

Ľubica Pilzová, Mesto Malacky


.

BM: Kralici