Poslanec mestského zastupiteľstva Adam Janík je vyštudovaný stavebný inžinier. Ako doktorand na Katedre hydrotechniky Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity sa venuje problematike protipovodňovej ochrany. Koncom uplynulého roka sa stal vicemajstrom Slovenska v biliarde v hre č. 10. O svojom športovom koníčku nám prezradil viac.

Ako dlho sa venujete biliardu?
Predtým, než otvorili novú herňu na Priemyselnej ulici, sme sa stretávali v Biliard clube, takže hrávam už zhruba desať rokov. Trénujem však len posledné tri roky, predtým som sa biliardu venoval skôr rekreačne. Dnešní špičkoví hráči tento šport robia už od detstva. Občas pociťujem, že mne tie roky chýbajú. Tam, kde som ja teraz, boli oni v štrnástich.

 

Máte ambície presadiť sa aj na medzinárodnej úrovni?

Zúčastnil som sa už na pár medzinárodných turnajoch, ale doteraz je mojím najväčším úspechom druhé miesto na majstrovstvách Slovenska. Necítim sa byť ešte takým kvalitným hráčom, ako by bolo potrebné na medzinárodnú úroveň. Zatiaľ chcem patriť k špičke v rámci Slovenska, respektíve stať sa u nás najlepším.

 

Dá sa biliardom na Slovensku uživiť?

Aktuálne najlepším dvom hráčom na Slovensku sa peniaze, ktoré do biliardu investovali, pravdepodobne vrátia, avšak ani zďaleka by som to nenazval platom postačujúcim na vyžitie. Dá sa tým len privyrobiť. Aj na medzinárodnej scéne nájdeme len zopár hráčov, ktorí sa týmto športom živia. 

Adam Janík ako poslanec MsZ Malacky

Momentálne ste hráčom extraligového 1. BC ELITE Kami Profit Bratislava. Akú úroveň má klubový biliard na Slovensku?

Náš klub má sponzora, ktorý prepláca väčšinu nákladov na extraligové pôsobenie, platí nám herňu či dopravu za extraligovými súpermi. Avšak väčšina klubov takto nefunguje, napríklad v prvoligových Malackách si hráči platia všetko sami. Momentálne je trendom, že štát podporuje najmä športové zväzy s vysokým podielom mladých hráčov. Biliard by bolo  treba spopularizovať a prilákať mladé talenty, pretože mladých hráčov na Slovensku nemáme mnoho.

 

Biliard nevyzerá náročne na kondíciu. Je to tak?

Jeho náročnosť sa ukazuje predovšetkým na celodenných turnajoch, kde si ako hráč potrebujete udržať koncentráciu od začiatku až do konca, sústrediť sa na hru, hoci ste od rána do večera zatvorený v tmavej herni. Hráči v extralige aj na celoslovenských turnajoch väčšinou neodpúšťajú nejaké zaváhanie z dôvodu nepozornosti alebo podcenenia a každou vašou chybou dokážu vyhrávať zápasy. Biliard je najmä o hlave, nehovoriac o tom, že za celý turnaj sa riadne fyzicky narobíte chodením okolo stola.

M. Binčík /-otano-


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota