V rámci rekonštrukcie kultúrnej pamiatky bude v budove Sokolovne podlaha zo stopercentne recyklovaného skla. Mesto na rekonštrukciu získalo finančné prostriedky v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg VA SK-CZ v projekte pod názvom Česká cesta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viera Barošková.

Foto: Senica.sk

Rekonštrukcia pokračuje v suteréne, kde boli vybúrané pôvodné betónové podklady a podlahy. “V súčasnosti sa naváža ako podkladová a izolačná vrstva penové sklo. Je to tepelnoizolačný materiál vyrobený zo stopercentne recyklovaného skla. Základnou surovinou na výrobu penového skla je staré odpadové sklo, ktoré nie je možné iným spôsobom využiť,” uviedla Barošková.

Mesto pristúpilo k tomuto riešeniu vzhľadom na vysokú vlhkosť nameranú v suteréne budovy. Týmto materiálom bol nahradený najčastejšie používaný postup realizácie podláh, pri ktorom sa realizuje podkladový betón, izolácia proti zemnej vlhkosti a tepelná izolácia, na ktorú ide poter.

“Riešenie s použitím penového skla sa čoraz častejšie používa pri rekonštrukciách historických budov. Laicky povedané, hľadali sme riešenie, ako eliminovať nadmernú vlhkosť. Pri použití penového skla nemusíme robiť tzv. klasickú vaňu, kde hrozí, že by nám vlhkosť prechádzala do muriva. Vzhľadom na vlastnosti tohto materiálu sa môže vlhkosť odvetrávať aj cez podlahu. Ušetríme tak dva mokré procesy, a tým aj čas realizácie podláh,” informovala projektová manažérka Ľubica Kadlec Melišová.

Projekt Česká cesta bol podaný spoločne s mestom Klobouky u Brna. Celkové plánované výdavky projektu sú 1.531.065,49 eura. Senica získala 1.069.594,49 eura, z toho spolufinancovanie mesta je vo výške 53.479,74 eura.


.
Toto je čítané

Medzi Stupavou a Lozornom zrazilo auto tancujúceho chodca

Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke…

Lakovanie a Pieskovanie