Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

ilustračné foto: 123rf.com

Sú bioplasty šetrnejšie k životnému prostrediu, na rozdiel od klasických plastovTomáš (Šaštín-Stráže)   

Možno predpokladať, že bioplasty sa stanú veľmi atraktívnym odvetvím biotechnologického priemyslu. Je pravdepodobne len otázkou času, kedy sa dočkáme širšieho uplatnenia týchto plnohodnotných a ekologicky šetrných plastov v bežnom živote. Pred tým však ešte bude potrebné vyriešiť niekoľko problémov. Čo sa s bioplastami vlastne stane na konci ich životného cyklu, potom až doslúžia svojmu účelu?

Na kompostovanie jedného kilogramu bioplastov je potreba rádovo viac ako desaťnásobné množstvo kompostu, navyše je pre kompostovanie potrebné dodávať ďalšie živiny ako dusík a fosfor. Mnoho bioplastov sa rozkladá zle alebo vôbec, jedná sa často o materiály, ktoré po procese kompostovania stále zostávajú nerozložené a potom ich prevádzkovatelia kompostární vyhadzujú ako iné prímesi a nečistoty. V domácom kompostéry sa bioplast nerozloží ani za dva roky. Optimálne podmienky rozkladu bioplastov sa vo voľnej krajine prakticky nevyskytujú, vo vode, v jazerách či moriach, sa tiež nerozkladajú. Bioplastové odpady musia byť spracovávané oddelene od konvenčných plastov, teda byť starostlivo vytriedené už v mieste svojho vzniku, pri recyklácii môžu spôsobiť veľké problémy a významne znížiť kvalitu druhotnej suroviny, v podstate ju znehodnotiť. Problém je, že bioplasty nie sú jednoducho rozoznateľné od klasických plastov, a teda sa stáva, že človek vhodí do žltého kontajnera to, čo tam nepatrí. Bioplasty teda do žltého kontajnera nepatria, ale ani sa úplne nerozpadnú – čiže nepatria ani do hnedého kontajnera na bioodpad. Jediné, čo sa s nimi dá urobiť, je hodiť ich do čierneho kontajnera na komunálny odpad. Bioplasty nevieme bežným spôsobom recyklovať.

foto: eko-plasty.cz

Podľa môjho názoru je najlepším riešením jednorazový riad nepoužívať vôbec. Nehľadať šetrnejšie alternatívy, ale snažiť sa tento “zlozvyk” eliminovať na minimum. Pribaliť si do batoha alebo kabelky každé ráno krabičku a téglik na kávu je len otázka zvyku. Ak nemáme dostatočne pevnú vôľu, mnoho podnikov už ponúka alternatívy. Príkladom môže byť systém vratných kelímkov tzv. „nicknack“ alebo „otoč téglik“.

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

3D filamenty 2023