V piatok 21. februára uplynú dva roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Aj Malacky sa pripoja k sérii pietnych podujatí, ktoré organizuje iniciatíva Za slušné Slovensko. Spomienka sa bude konať o 17:00 pri soche sv. Floriána na Záhoráckej ulici. Organizátormi sú Miroslav Konečný a Martin Macejka z OZ Malacké pohľady.

Prečo sa aktívne zapájame

Smrť mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka (27) a jeho snúbenice archeologičky Martiny Kušnírovej (27) vo februári 2018 otriasla našou spoločnosťou z viacerých dôvodov. Za najdesivejšie považujeme odhalenie, že v našom štáte sú záujmové skupiny, ktoré natoľko veria vo svoju beztrestnosť, že si trúfnu objednať a dokonať vraždu nepohodlného človeka – novinára.

Ján Kuciak odhaľoval korupciu a podvody siahajúce až na najvyššie miesta v štáte. Bohužiaľ, sú to práve novinári, ktorí zostali v boji s odhaľovaním zneužitia právomoci verejného činiteľa (Zákon č. 300/2005 – Trestný zákon – § 326) často sami a zraniteľní. Ako keby orgány činné v trestnom konaní ani nemali záujem samé osebe ich odhaľovať a vyšetrovať. Táto situácia sa po smrti Jána a Martiny zmenila, ale iba čiastočne. Poctiví policajti, prokurátori a sudcovia na Slovensku sú, ale zdá sa, že ťahajú stále za kratší koniec a u niektorých verejných činiteľov a ich kontaktov existuje akási „nedotknuteľnosť“.

Ján Kuciak je skutočným hrdinom, ktorý bol zavraždený iba preto, lebo statočne a vo verejnom záujme vykonával svoju prácu.

Smrť Jána a Martiny a následné celospoločenské protesty prinútil verejné orgány konať, viedli k odstúpeniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka a pádu vlády Roberta Fica. Vyšetrovanie pod drobnohľadom spoločnosti využilo aj zahraničných expertov, napríklad z Europolu a nové pokročilé metódy. Prinieslo desivé informácie o prerastení obvinených z vraždy s tými, ktorí majú zastupovať verejný záujem. Zodpovednosť však bola vyvodená iba v minimálnej miere a žiadna systémová zmena nenastala. Niektorí politici naďalej osočujú a stigamtizujú novinárov a neumožnia tak kontrolu verejnosti nad výkonom svojej funkcie.

Naše zhromaždenie nie je na podporu žiadnej strany, hnutia, alebo koalície, ale jasne sa vymedzuje voči javom, ktoré pôsobia ako zlo v spoločnosti (ako ich opakovane pomenovala aj pani prezidentka). Len aktívni občania to môžu zmeniť, vezmime preto osud našej krajiny do svojich rúk a poďme voliť!

Pozvánka na zhromaždenie

Pozývame Malačanov na pietne podujatie na Záhoráckej ulici pri soche sv. Floriána v piatok 21.2.2020 o 17:00. Svojou účasťou zaujmeme hodnotový postoj a uctíme si pamiatku zavraždených. Bude zriadené spomienkové miesto s fotografiou, kde môžte pridať zapálenú sviecu po celý týždeň od 21.2.2020 do 28.2.2020. Aktuálne informácie nájdete v podujatí na Facebooku. Zhromaždenie bolo riadne ohlásené na MsÚ Malacky dňa 12.2.2020.

Spojili sme sa naprieč celým Slovenskom. Žiadali sme spravodlivosť pre Jána a Martinu a pre našu krajinu. 21. februára to budú dva roky. Prispejme k tomu, aby ich odkaz žil ďalej. Vytvorte spolu s nami Týždeň Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Pripomeňme si témy, za ktoré sme stáli na námestiach. Proti hrubosti a zlu, za slušnosť a spravodlivosť. Za Jána a Martinu. Pre mnohých z nás je to veľmi osobné a dôležité. Veríme, že aj pre Vás.
(cit: Za slušné Slovensko)

Miroslav Konečný


.
Toto je čítané

Mesto Senica oceňovalo osobnosti kultúry

Na základe nominácií verejnosti a kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií ocenili v Senici…

BM: Ustekana sobota