Pracovala v banke a v súčasnosti má rodinnú konzultačnú firmu pre malých a stredných podnikateľov. Do jej agendy patrí hospodárstvo a energetika. Caroline Líšková, členka vedenia KDH.

Začneme otázkou, ktorú asi počúvate často. Prečo meno Caroline

Vybral mi ho môj otec. Pochádza zo zahraničia, na Slovensko prišiel študovať medicínu, zaľúbil sa a už tu žije 55 rokov.

 

Otca máte teda z iného kontinentu. Nikdy sa jemu alebo vám nestalo, že by ste boli pre svoj pôvod diskriminovaní?

Ak mám byť úprimná, rodičia to nemali ľahké. Ľudia si potrebovali zvyknúť na doktora tmavej pleti, ale keď ho postupne spoznávali, obľúbili si ho a dnes ho majú radi. Môj otec je obetavý lekár a svoju profesiu vždy vnímal ako poslanie, nie ako prácu. Nikdy sa nesťažoval.

 

Prejdime k politike. Takmer dva roky vás môžeme zahliadnuť na tlačových konferenciách KDH. Prečo politika?

Do KDH som vstúpila pred takmer desiatimi rokmi. Toto hnutie mi je hodnotovo najbližšie, lebo som katolíčka. Chcela som pomôcť predovšetkým v odborných témach. Nová príležitosť pracovať pre hnutie aktívnejšie prišla až po zmene predsedu v roku 2016. Začínala som ako radová členka. Postupne som z radového člena „vyrástla“ až na človeka, ktorý je vo vedení KDH.

 

Čo je vašou agendou?

Ekonomika, financie. Venujem sa témam hospodárstva, rozvoju regiónov. Napríklad výstavbe dostupného nájomného bývania, aby ľudia nemali obavy o budúcnosť. Ale aj energetike, obnoviteľným zdrojom. Jednou z mojich tém sú i dane, kde jednoznačne hovorím: žiadne nové dane. Ľudia sa už naplatili dosť.

 

O nájomných bytoch sa v ostatnom čase začalo viac hovoriť.

Je to veľká téma, ktorú máme v KDH pripravenú. Bytostne sa týka rodín. Práve chýbajúce dostupné bývanie je jeden z dôvodov, prečo si mladí ľudia nezakladajú rodiny. Preto chcem, aby sme sa v tomto pohli ďalej, tak ako je to v iných európskych krajinách. Výstavba dostupného nájomného bývania znamená dostupnú strechu nad hlavou. S nájmom na 99 rokov. Kto bude chcieť vlastné bývanie na hypotéku, bude mať, samozrejme, aj takú možnosť.

 

Výstavba by mohla priniesť peniaze do regiónov. Nad tým ste rozmýšľali?

Pravdaže. Prináša to aj rozvoj regiónov, aj väčšiu stabilitu pre mladé rodiny. Náš plán počíta so zapojením miestnych firiem. Teda nie jednej veľkej firmy, ale miestnych stavebných firiem. Peniaze, ktoré pôjdu do výstavby, tak ostanú v regiónoch, zarobia miestne firmy, miestni ľudia. Ekonomicky to stimuluje celé oblasti. Okrem toho môžu mestá, obce získať ďalšie zdroje z miestnych daní, keďže bývanie bude viazané na trvalý pobyt.

 

O výstavbe hovoria rôzni politici a predháňajú sa v počte postavených bytov. Aký je váš odhad, koľko bytov je možné takto postaviť?

Idú voľby, a tak niektoré strany chcú vyzerať čo najlepšie. Ja však nechcem zveličovať alebo klamať. Realisticky vieme po nevyhnutnej zmene zákonov stavať 5 000 bytov ročne. Zmena zákonov potrvá približne dva roky. Teda v druhej polovici volebného obdobia vieme začať s masívnejšou výstavbou. Pozemky, objekty, ktoré je možné na výstavbu použiť, majú obce, mestá a VÚC k dispozícii už dnes.

V kampani pred voľbami dosť rezonujú niektoré témy. Ide najmä o spravodlivosť. Ľudia si už pýtajú jednoznačnú zmenu. Váš postoj?

Je to celkom prirodzené. Po dlhých 12 rokoch vlády Smeru a po tom všetkom, čo sa tu udialo, to nemôže byť inak. Cítim to naozaj všade. Na mítingoch, keď mi píšu na sociálnych sieťach, v rozhovoroch. Slovensko potrebuje zmenu. KDH je na túto zmenu pripravené. Nielen novými tvárami, ale aj odborne.

 

Čo konkrétne má zmena podľa vás priniesť?

Nový štýl vládnutia, potrestanie vinníkov, doriešenie káuz, o ktorých sme len počúvali. Hovorím o tých veciach, ktoré Smer so svojimi ľuďmi upratal pod označenie „skutok sa nestal“. Obnovenie dôvery v štátne inštitúcie. Upratanie vzťahov a nový spôsob fungovania polície, súdov, prokuratúry. Výmenu ľudí na konkrétnych postoch. Musí byť obnovená dôvera v spravodlivý štát. Ľudia musia vidieť, že pred zákonom nie je rovný a rovnejší. Nemôže sa stať, že je niekto v tichosti len kamsi uprataný a veci sa nedoťahujú do konca. Len sa uhrajú dostratena. Samozrejme, „na stole“ je aj školstvo, zdravotníctvo, ktoré Smer priviedol do katastrofálneho stavu.

 

Častou témou bývajú hodnotové otázky. Napríklad registrované partnerstvá. Ako chcete postupovať?

Postoj KDH je v tomto jednoznačný. Nevstúpime do vlády, ktorá bude mať v programovom vyhlásení registrované partnerstvá. Práve súčasný stav ukazuje, že ľudia chcú riešiť predovšetkým otázky spravodlivosti. To ich trápi. Ak chce niekto nasilu pretláčať registrované partnerstvá a brániť tak vzniku vlády zmeny, mal by sa prejsť po Slovensku. Uvidí, čo ľudí naozaj trápi.

 

Nie všetky strany dokážu garantovať takýto jednoznačný postoj, hoci to vyhlasujú.

KDH je v tomto jasná voľba a vie to garantovať. Za každého jedného poslanca, ako jediná konzervatívna strana. Áno, sú strany, ktoré síce vyhlasujú, že sú proti, ale ich poslanecký klub to zaručiť nevie. Napríklad OĽaNO, ktoré tvorí koalícia štyroch strán. Zmena zdola Jána Budaja, ktorá je v OĽaNO, má registrované partnerstvá priamo vo svojom programe.

Ja verím, že ľudia ocenia, že počas štyroch rokov, keď sme boli mimoparlamentnou stranou, sme v KDH veľa zmenili. Nastala generačná personálna obmena, do verejného priestoru z KDH vystúpili noví politici s novými témami, s odbornosťou, odhodlaním a odvahou. KDH sa zmenilo, ale hodnoty ostali.

Objednávateľ: Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), Šafárikovo námestie 77/4, 811 02 Bratislava, IČO: 00586846
Poskytovateľ: INAT s.r.o., Kremnická 26, 851 01 Bratislava, IČO: 35976101


.

BM: Ustekana sobota