Spravodajský web Záhorí.sk a týždenník Záhorák sledujú na Záhorí voľby do Národnej rady. Informácie aktualizujeme počas celého dňa. Pošlite nám zaujímavú informáciu alebo fotografiu z volebnej miestnosti na info@zahori.sk.


22:00 Volebné miestnosti na Záhorí sa uzavreli.


19:38 Priebeh volieb na Záhorí je pokojný a nebol zatiaľ hlasený vážnejší incident. Volebné miestnosti by sa na celom Záhorí mali uzavrieť o 22:00.


18:50 V Borskom Mikuláši presiahla v jednom z okrskov účasť vo voľbách 60%. Viacero obcí na Záhorí hlási volebnú účasť vyššiu ako 50%.


18:05 Jeden z voličov v Malých Levároch si zobral hlasovacie lístky, dožadoval sa najskôr náhradnej sady, lebo v nich nevedel nájsť subjekt, ktorý chcel voliť. Keď ich dostal, napokon oznámil, že sa musí rozhodnúť a odišiel.

Voľby v susedných Veľkých Levároch prebiehajú pokojne. “Neísť voliť nie je správne, lebo je na nás, kto tu bude vládnuť. Veci, ktoré by sa mali zmeniť, sú v podstate všetky,“ povedala jedna z voličiek rýdzou záhoráčtinou.


15:40 V seniorskom zariadení v obci Jablonové prostredníctvom prenosnej volebnej urny hlasovali deviati klienti s trvalým pobytom v obci, ďalší desiati využili hlasovací preukaz.

Podobne aj v samotnej obci vzdialenej necelých 30 km od hlavného mesta evidujú zvýšený záujem o hlasovanie. „Nezastavili sme sa od rána,“ konštatovali členovia okrskovej volebnej komisie.


15:25 Senický volebný okrsok č. 12 je zriadený v budove IV. Základnej školy. Aktuálne tu svoje voličské právo zatiaľ využilo asi 30% voličov. Ľudia na uvoľnenie miesta za plentou čakali v popoľuidňajších hodinách v rade.

primátor mesta Malacky Juraj Říha

15:10 V Malackách už odvolil aj primátor mesta Juraj Říha. „Mnohé malacké okrsky hlásia veľmi vysokú volebnú účasť. Už tesne popoludní bola cez 50 percent. Teší ma to, pretože voľby sú z môjho pohľadu kľúčovou udalosťou tohto roka. Každý by mal využiť právo vyjadriť svoj názor. Nehľadajme ideál, ale stranu, ktorá sa svojím programom najviac približuje k našim predstavám.“


Najstaršia obyvateľka obce Kúty

14:20 V Kútoch využila právo voliť i najstaršia obyvateľka obce 98-ročná pani Rozália. Na hlasovacie lístky v Kútoch odvolilo už viac ako 400 voličov.


Priebeh volieb v obci Hlboké

14:00 V Hlbokom malo o druhej popoludní odvolených približne 25% voličov. Vo volebnej miestnosti zriadenej na obecnom úrade bolo stále rušno, voliči sa striedali doslova ako na bežiacom páse. Boli medzi nimi všetky generácie. Prvý volič stál pred volebnou miestnosťou už o 7. hodine ráno – išlo o záchranára, ktorý rovno z volieb odchádzal do služby.


13:00 Voľby do NR SR sú v plnom prúde. Svoj hlas už odovzdal aj primátor mesta Senica Martin Džačovský, ktorý musel dokonca po prvý raz stáť v rade. Seničanov prostredníctvom sociálnej siete vyzval, aby prišli k volebným urnám: “Každý, kto môže spolurozhodnúť o budúcnosti Slovenska, by mal toto právo využiť”.

primátor mesta Senica Martin Džačovský

12:50 V Rovensku bolo zatiaľ voliť 55 z 352 voličov. „Mysleli sme, že doobeda budú ľudia o čosi aktívnejší, určite si to ale mnohí nechávajú na poobedie a večer,” konštatoval predseda okrskovej volebnej komisie Jozef Vacula. Traja občania Rovenska požiadali o možnosť voliť zo zdravotných dôvodov z domu, do prenosnej volebnej urny. Aj Rovensko patrí k obciam, kde agentúra Focus realizuje volebný prieskum.


12:20 V Moravskom Svätom Jáne a v Kútoch robí agentúra MEDIAN SK exit poll pre RTVS. Voliči, ktorí odvolili odpovedajú na otázky koho volili, kedy sa rozhodli, ako volili v predchádzajúcich voľbách ale aj koho v druhom kole za prezidenta. Na obed dosiahla v Moravskom Svätom Jáne volebná účasť 26 %.


12:00 V Rybkách sa prvý volič objavil o 7.15 hodine. Volebná komisia prezradila, že najvyššia účasť býva neskôr popoludní a večer. Počas doobedia tu dnes svoje občianske právo využilo vyše 70 z 326 voličov. „Mali sme tu aj chvíľu, kedy sa vytvoril zástup ľudí, pretože ľudia prichádzajú nárazovo. Občas prídu voliť aj celé rodiny,” uviedla predsedníčka komisie Anna Poláková. Do obce dorazili aj tri volebné obálky z cudziny, konkrétne z Rakúska, Dánska a Kanady.


Priebeh volieb v Kútoch

11:50 V Kútoch je vysoká volebná účasť. Voliť sem prichádzajú Slováci žijúci v Českej republike.  Na obed na hlasovacie lístky odvolilo 300 voličov.


10:20Doterajšia účasť je celkom vysoká, predpokladám, že chodí voliť viac ľudí ako v predchádzajúcich voľbách,” opisuje priebeh v doobedňajších hodinách predsedníčka okrskovej komisie č. 1 Anna Šedivá v Lozorne. Zároveň hovorí, že zatiaľ voľby prebiehajú pokojne a bez problémov. (SME)


9:30 Agentúra FOCUS bude pre televíziu Markíza počas parlamentných volieb realizovať volebný výskum (exit poll) vo vybraných volebných okrskoch na celom území SR, medzi ktorými bol zo Senice vybraný okrsok č. 17, ktorý sa nachádza v Spoločenskom dome Kunov. Anketári agentúry FOCUS budú oslovovať voličov z Kunova a Brestového, ktorí odvolili a budú ich žiadať o vyplnenie krátkeho dotazníka. Oslovovanie voličov sa uskutoční mimo volebnej miestnosti.  “Výsledky v pravidelných intervaloch zasielame agentúre Focus, ktorá ich sumarizuje a vyhodnocuje. Oslovujeme každého tretieho účastníka volieb, mnohí však na nás nakuknú a sami sa ponúkajú, že dotazník vyplnia. Samozrejme, sú aj takí, ktorí sa na prieskume zúčastniť odmietnu, s tým sa však ráta a robí sa štatistika odmietnutí,” prezradila anketárka.   

V Kunove býva volebná účasť vždy viac než 50%, a inak tomu zrejme nebude ani tentoraz. Do 11. hodiny odvolilo približne 80 zo 440 voličov, pričom prichádzali ľudia všetkých vekových kategórií. Najmladší voliči z tohto volebného okrsku majú 18 rokov, najstaršia je 85-ročná.

Exit poll agentúry Focus pre TV Markíza v Senici

8:28 Presne o siedmej hodine sa sobotňajšie voľby do Národnej rady SR bezproblémovo začali aj v najzápadnejšom sídle Slovenska, v obci Záhorská Ves (okres Malacky). Prvá volička vhodila obálku s hlasovacím lístkom do hlasovacej urny dve minúty po siedmej.  Viac v článku… 


Priebeh volieb v Malackách, Foto: Malacky.sk

7:00 Na Záhorí sa otvorili volebné miestnosti.


Právo voliť majú občania Slovenskej republiky, ktorí najneskôr v deň konania volieb dovŕšili vek 18 rokov. Volebné miestonosti sú otvorené v sobotu (29.2.) od 7:00 do 22:00 na celom Záhorí.

Ako voliť? 

  • volič sa preukazuje občianskym preukazom NIE cestovným pasom
  • pri voľbe v inom ako svojom okrsku musí mať aj platný hlasovací preukaz
  • krúžkuje sa poradové číslo a to najviac štyria kandidáti
  • pokuta za vynesenie volebných lístkov z volebnej miestnosti je 33 €

Infolinka zriadená Ministerstvom vnútra bude pre voličov fungovať až do uzavretia volebných miestností (22:00): 02/5094 2317, 02/ 5094 2312

 

Výsledky volieb a priebeh voľby na Záhorí nájdete v pondelok (2.3.) aj v najnovšom vydaní týždenníka Záhorák.


.
Toto je čítané

Lávka na Stupavskej ulici v Malackách je vo výraznom sklze

Mesto Malacky podpísalo zmluvu na rekonštrukciu vyše desaťmetrovej pešej lávky ponad potokom…

3D filamenty 2023