Obyvatelia obce Kostolište, ale i Vysokej pri Morave, ktoré majú súvis s prvým prípadom nákazy nového koronavírusu, sa nemusia obávať radikálnych reštrikčných opatrení zo strany štátu. Po zasadnutí ústredného krízového štábu to uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini Foto: SITA/Braňo Bibel

Muž, u ktorého bolo potvrdené infikovanie novým koronavírusom, je obyvateľ Kostolišťa pri Malackách, vo Vysokej pri Morave pracoval v menšej firme približne s 20 zamestnancami. “Dnes nie je identifikované, že by sme museli brať celú obec do karantény, obmedziť pohyb obyvateľov,” povedal Pellegrini. V súčasnosti prebiehajú vyšetrenia manželky a syna infikovaného muža, ktorí s ním žijú v spoločnej domácnosti. Pellegrini pripomenul, že pacient sa mohol infikovať tzv. sekundárnym prenosom, keďže jeho syn bol v polovici februára v talianskych Benátkach, sám však žiadne symptómy nepociťuje. Všetko však ukážu až vyšetrenia. Premiér upozornil, že infikovaný muž pociťoval zdravotné ťažkosti ešte pred príchodom syna z Talianska.

“Platí, že zatiaľ mimoriadne opatrenia nejdeme robiť, je dôležité a vyzývame obyvateľov, aby dôsledne sledovali svoj zdravotný stav, obmedzili účasť na miestach s väčšou koncentráciou ľudí,” dodal Pellegrini, ktorý zdôraznil, že nemožno podľahnúť panike.

Situáciu vo Vysokej pri Morave a opatrenia potrebné prijať konzultuje podľa premiéra Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave so starostom obce Dušanom Dvoranom. Starosta pre TASR uviedol, že žiadne mimoriadne opatrenia sa zatiaľ nechystajú. “Infikovaný muž podľa doterajších informácií v predchádzajúcich 14 dňoch nebol vo firme, nedostal sa do kontaktu s ľuďmi v obci,” uviedol Dvoran. V piatok večer však podľa jeho slov zasadne krízový štáb. “Pripravíme sa na prípadné opatrenia, zatiaľ robíme osvetu,” dodal.

Premiér už ohlásil zákaz návštev v nemocniciach i zariadeniach sociálnych služieb, vyzval tiež školy, aby zrušili prípadné exkurzie a výlety do zahraničia. Obyvateľov požiadal, aby zvážili cestovanie do zahraničia, ale aj účasť na športových a kultúrnych podujatiach.

V prípade prvého potvrdeného prípadu nákazy koronavírusom je infikovaný 52-ročný muž, ktorý sa podľa všetkého nakazil tzv. sekundárnym prenosom. Pacient je hospitalizovaný na klinike infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na bratislavských Kramároch.


.
Toto je čítané

Skalica získala takmer 700-tisíc eur na rekonštrukciu škôlky

Mesto Skalica uspelo so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Materskej školy Dr.…

BM: Ustekana sobota