Záhorské múzeum v Skalici predstavilo verejnosti publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie – Pamätníky obetiam v regióne, ktorú vydalo múzeum v rámci projektu pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Informovala o tom riaditeľka múzea Viera Drahošová.

foto archív Záhorského múzea

Múzeum pri príležitosti 100. výročia vypuknutia prvej svetovej vojny vydalo knihu Prvá svetová vojna a Záhorie. “Pri zostavovaní publikácie sa podarilo získať mnoho vzácneho materiálu, z ktorého následne vznikol aj voľne nadväzujúci druhý diel knihy s podnadpisom Pamätníky obetiam v regióne. V knihe spracoval odborný pracovník múzea Róbert Svíba fotografickú dokumentáciu pamätníkov prvej svetovej vojny vo všetkých obciach regiónu Záhorie, z ktorých časť obce k výročiu renovovali,” uviedla Drahošová. Knihu uzatvára osem vojnových príbehov.

V publikácii je zachytených 110 objektov rôznych pamätníkov k prvej svetovej vojne, ktoré sú rozmiestnené v 82 obciach a mestských častiach v regióne Záhorie. “V múzeu disponujeme čiastočnými mapami, ale významne nám pomohol portál epocha.sk, kde je väčšina pomníkov zaznačená. Niektoré pomníky sme aj dohľadávali, keďže sa nachádzali aj na cintorínoch. Nie všetky sme našli, keďže už neboli na pôvodných miestach,” informoval autor fotografickej časti Svíba.

Pôvodne mal byť text súčasťou knihy Prvá svetová vojna a Záhorie. Pre rozsiahlosť textu sa múzeum rozhodlo, že pamätníky budú samostatnou knihou. “Rozhodol som sa pre túto časť z logických dôvodov. Ak som chcel zistiť, kde bolo koľko obetí vojny, musel som navštíviť aj pamätníky, keďže niekedy ani v archívoch neboli k dispozícii potrebné údaje,” doplnil autor textovej časti Peter Brezina.

Po uvedení v Skalici bude kniha prezentovaná aj na iných miestach Záhoria. Najbližšie to bude v Záhorskom osvetovom stredisku v Senici 12. marca o 16.00 h.


.
Toto je čítané

Speváčka LARA MORR vydala novú pieseň S Tebou

S hudobnou novinkou v tomto roku prichádza charizmatická speváčka pochádzajúca z Gbiel,…

BM: Ustekana sobota