Ceny pôvodných panelákových bytov sú oproti novostavbám zhruba o 20-30 % nižšie. Pozrite sa však na výhody, nevýhody a náklady, s ktorými by ste mali pri kúpe nehnuteľnosti rozhodne počítať.

Kúpa bytu je bez pochýb veľká zodpovednosť. Toto rozhodnutie môže byť vaším prvým veľkým krokom k usadeniu sa a založeniu rodiny. Preto pri kúpe bytu, možno tajne dúfate, že v ňom prežijete krásny a dlhý život. Avšak aj keď by išlo len o dočasné bývanie, tento krok treba poriadne zvážiť a veľa vecí si premyslieť . Pri kúpe nehnuteľnosti totiž nejde o malé peniaze. Otázke, či kúpiť radšej starší byt alebo novostavbu, sa nevyhnete. Ktorá možnosť je teda lepšia a finančne výhodnejšia?

Táto otázka nemá tak jednoduchú a jednoznačnú odpoveď ako sa možno na prvé počutie zdá. Preto si na toto životné rozhodnutie doprajte kvalitné informácie.

 

Pôvodný byt je lacnejší. Skutočne?

Ceny pôvodných panelákových bytov sú oproti novostavbám samozrejme o niečo nižšie. Ich celková dostupnosť je tiež pomerne vysoká, čo sa môže zdať ako ľahké rozhodovanie. Predovšetkým ak vás tlačí rozpočet. Výhodou panelákových domov v pôvodnom stave je teda najmä cena a celková dostupnosť.

Nenechajte sa však zmiasť zdanlivým ušetrením a počítajte ďalej.

Vysoké náklady

Do úvahy je potrebné vziať aj prevádzkové náklady, pretože tie budú každý mesiac ukrajovať z vašej peňaženky ďalšie čiastky. Prevádzkové náklady pôvodných bytov sú oveľa vyššie a môžu prekročiť až 50 % z bežnej ceny mesačných nákladov novostavby. Rozdiel vo výške 100 € mesačne je úplne bežný a môže byť dokonca aj vyšší.

 

Životnosť a rekonštrukcie starých bytov

Ďalšou nepopierateľnou výhodou starých bytov je ich dostupnosť. Bytov v pôvodnom stave je jednoducho viac a sú k dispozícii takmer vo všetkých lokalitách. Často majú skvelú pozíciu v bezprostrednej blízkosti zastávok verejnej dopravy či dokonca v samotných centrách miest. Avšak treba hľadieť aj na ich funkčnosť. Tieto byty tu stoja už desiatky rokov. Najmladšie panelákové domy majú 25 rokov a tie staršie sú tu s nami ešte z čias komunizmu, kedy boli postavené v čase bytovej krízy.

Preto, ak chcete zakúpiť byt, v ktorom prežijete ďalších minimálne 30 rokov, táto vaša investícia sa môže zdať ako diskutabilná či dokonca ľahkovážna.

Nehovoriac o potrebných rekonštrukciách priestorov či dokonca celých panelákov, ktoré sa stávajú rokmi stále nákladnejšími, no nevyhnutnými.

Nové byty v Senici: Pozrite si ponuku bytov v novostavbe s najlepšou polohou v meste

 

Summa summarum

Hoci sa vám cena staršieho bytu môže zdať na prvý pohľad nižšia, pri započítaní všetkých rekonštrukcií a vyšších mesačných nákladov sa môže finálna cena dorovnať tej za novostavbu. Preto je potrebné zamerať sa na všetky plusy a mínusy vašich ponúk a možných investícii.

Či už vám ide v prvom rade o lokalitu, dispozičné riešenie, developera, ktorí stavia alebo cenu, kúpa nehnuteľnosti je veľkým krokom a je na mieste zvážiť všetky okolnosti. Preto sa o vašej kúpe neváhajte poradiť.


.
Toto je čítané

Poistenie auta: Kryje aj krádež auta?

Každý motorista vie, že jedna z najhorších vecí, ktorá sa s autom môže stať,…

BM: Ustekana sobota