Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

→ Čo urobiť s opotrebovanými pneumatikami po prezutí, ktoré už nespĺňajú minimálnu hĺbku dezénu? Marián (Moravský Svätý Ján)

Sezóna výmeny zimných pneumatík za tie letné je aktuálne pred nami, avšak odpad v podobe pneumatiky môže vzniknúť nie len zjazdením dezénu pod zákonný limit, ale aj napr. veľkým defektom, prerazením plášťa o obrubník či iným spôsobom.

Opotrebované pneumatiky nie sú komunálnym odpadom, dokonca im ani neboli a teda likvidáciu má na starosti priamo ich užívateľ. Opotrebované pneumatiky obec (mesto) nesmie zbierať, v súčasnosti sa už nezbierajú ani na zberných dvoroch. Opotrebované pneumatiky zaraďujeme medzi tzv. „vyhradené výrobky“ a vzťahuje sa na ne RZV – rozšírená zodpovednosť výrobcu. Najvhodnejším riešením ako sa efektívne zbaviť opotrebovaných pneumatík je ich odovzdať distribútorovi. Taktiež ich je možné odovzdať zadarmo v autoservise či v pneuservise alebo aj v samotných predajniach pneumatík, ktoré sú označené ako „miesto spätného odberu pneumatík“.

Životný cyklus pneumatík prechádza rôznymi štádiami od výroby po odstránenie z prevádzky, inými slovami od suroviny k odpadu. Tento cyklus sa začína kaučukovými stromami na južnej pologuli (Indonézia, Thajsko). Pokračuje spracovaním surovín a výrobou produktov, ich skladovaním a použitím. Cyklus sa končí napr. tým, že pneumatika sa rozdrví a použije pri stavbe. Životný cyklus teda možno rozdeliť na štyri fázy:

  • opatrenie zdrojov pre výrobu, ako sú suroviny a energie (pestovanie a zber kaučuku);
  • výroba pneumatiky (gumárenský priemysel);
  • použitie pneumatiky (prevádzka automobilov na komunikáciách);
  • využitie pneumatiky vyradenej z prevádzky (recyklácia, vdýchnutie nového života).

Práve štvrtú fázu by som odporúčal zo svojho pohľadu ako bezodpadovú a zároveň estetickú pre životné prostredie – metodika „urob si sám“. Spomeniem teda niektoré ako zdroj pre motiváciu: pneumatika obtiahnutá látkou ako stolík ku kreslu v obývačke, podobne na štýl taburetky ku stene ako podklad pre vázy, pneumatika pre psa alebo mačku ako pelech, dekoratívne pneumatiky visiace zo stropu v miestnosti, zrkadlo v pneumatike namiesto rámu v spálni, pneumatika na štýl hojdačky visiacej zo stromu v lese, pneumatika v tvare pieskoviska pre deti, kvetináč prerobený na pneumatiku, schody z pneumatík v záhrade zaťažené zeminou, reproduktor osadený do pneumatiky, celé kreslo vyrobené z pneumatiky a potiahnuté látkou, preliezky na detských ihriskách z pneumatík, rôzne záhradné dekorácie z pneumatík v tvare postáv, pneumatika ako stojan pre dáždniky alebo sedačka do obývačky.

 

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.

BM: Festival Záhrad