Ako v každej obci, tak i v Kopčanoch bol futbal športom číslo jeden. Stačilo zohnať loptu, nájsť za obcou kúsok voľného miesta, zohnať pár chlapcov a mohlo sa hrať. V Kopčanoch sa vždy našlo veľa futbalových nadšencov, takže o tento šport medzi mládežou nikdy nebolo núdze.

S futbalom tu začali pred viac ako deväťdesiatimi rokmi, klub bol založený v roku 1928. Vystriedalo sa neuveriteľne veľa futbalových „nadšencov“, čo sa radi naháňali s loptou.

O futbale už ako malý chlapec sníval i dnešný skalný fanúšik, niekdajší aktívny futbalista Ján Popelár. Vzor mal vo svojom otcovi, ktorý bol dobrým brankárom.

Ján Popelár, dnes už takmer šesťdesiatnik, začal s futbalom už v žiackom družstve. Bol veľmi behavým futbalistom. I v dorasteneckom družstve patril k najlepším i k najrýchlejším. Určitý čas ako dorastenec obliekal aj dres Skalice. Do Kopčian sa vrátil posilniť A – mužstvo. Odohral viacero skvelých sezón, no už ako 27 – ročný musel z vážnych zdravotných dôvodov s aktívnym futbalom definitívne rozlúčiť.

Futbal mu týždeň čo týždeň prinášal potešenie z hry. Takmer vždy, vďaka jeho rýchlosti, sa mu darilo prekonať súperovho brankára. Doteraz najradšej spomína najmä na jeho zvlášť vydarený strelecký ročník 1984 – 85, keď súperových brankárov v 26 zápasoch prekonal 37 – krát a stal sa najlepším strelcom v okresnej súťaži a šéfredaktor redakcie Záhorák Viliam Bystrický mu odovzdal pohár pre Najlepšieho strelca okresnej súťaže.

 

Jeho rekord má už tridsaťročnú bradu

Ján Popelár už viac ako tri desaťročia má svoje kopačky zavesené na klinci, no tento jeho rekord ešte stále nebol prekonaný.

Nájdete ho na každom futbalovom zápase kopčianskych futbalistov medzi fanúšikmi. Má svoje miesto na lavičke za bránkou, do ktorej pred časom súkal jeden gól za druhým.

Džonek, čo bola prezývka Jána Popelára, má doma vo svojej vitríne cennú trofej – pohár redakcie Záhorák. Už by aj bol rád, aby ten jeho „bradatý“ rekord niekto prekonal. V sezóne 2013/14 mal na to skvelú príležitosť Jozef Beňa z Cerovej, ktorý mal dobre rozbehnutú sezónu, no pribrzdilo ho dlhodobé zranenie a sezónu ukončil „iba“ s 20 gólmi. Darilo sa mu aj v nasledujúcej sezóne, no aspoň k vyrovnaniu Džonkovho bradatého rekordu mu chýbali iba 3 presné zásahy, keď dal 34 gólov. Rovnako 34 gólov mala na svojom konte aj dvojica kanonierov TJ Radimov Patrik Kessl a Patrik Božek. No a v tejto sezóne bol gólovo skvele rozbehnutý Tomáš Polák zo Stráží. Ani od však Džonka neprekoná, keďže k svojim 19 gólom už žiadny nepridá, keďže koronavírus sezónu definitívne ukončil.

Hoci súčasní strelci majú k dispozícii až 30 stretnutí (Džonek mal iba 26), jeho rekord stále odoláva. Dočká sa rekordér z Kopčian svojho nástupcu už o rok ?


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci budú hrať skupinu o 5. – 8. miesto

V stredu 10. apríla odohrali hádzanári Záhoráci Stupava/Malacky domáci extraligový zápas s Považskou Bystricou. Išlo…

BM: Ustekana sobota