V týchto dňoch oslávil svoje jubilejné 40. narodeniny podpredseda Oblastného futbalového zväzu v Senici Peter Koprla.

Člen Výkonného výboru ObFZ pôsobí v jeho štruktúrach prvé volebné obdobie, predtým bol šesť rokov predsedom FK Družstevník Hlboké. Než sa dal na funkcionársku dráhu, bol aktívnym hráčom a dres Hlbokého si obliekal vo všetkých vekových kategóriách.

O jeho pôsobení vo futbalovom hnutí, ako aj o jeho súčasnej neľahkej situácii sme sa s ním pri príležitosti jeho jubilea porozprávali.

 

Pán podpredseda, čo pre vás futbal znamená ?

Okrem rodiny a zdravia, ktoré sú na prvom mieste je ďalšou súčasťou môjho života práve futbal. Najskôr ako hráč, potom ako klubový a zväzový funkcionár. Pri futbale som spoznal veľa skvelých ľudí, ktorí ma ,,formovali“ – hráčsky aj funkcionársky. Futbal mi dal veľa a stal sa mojou každodennou súčasťou života.

 

Súčasná situácia športu a teda aj futbalu nepraje. Aká je situácia v oblastnom zväze na Záhorí ?

Bohužiaľ, stotožnili sme sa s rozhodnutí najvyšších štátnych i futbalových orgánov SR a aj my sme sa prispôsobili vzniknutej situácii v našej krajine spôsobenej koronavírusom. VV ObFZ Senica elektronickým hlasovaním jednomyseľne schválil zrušenie všetkých dlhodobých súťaží všetkých vekových kategórií. Za zrušenie predchádzajúcich výsledkov a ich anulovanie sa vyjadrilo všetkých sedem členov VV ObFZ Senica. Nikto nebol proti, ani sa nezdržal hlasovania. Jedinou výnimkou je zatiaľ finálové stretnutie Sportika Cupu medzi Hlbokým a Rybkami, ktorý by sa mohol odohrať po pominutí hrozby koronavírusu a dal by prakticky bodku za touto sezónou.

 

Čo to znamená pre jednotlivé kluby ?

Pociťujeme obrovské sklamanie, nielen jednotlivé kluby, ObFZ Senica, ale aj ja osobne. Najvyššia oblastná súťaž bola fantasticky rozbehnutá, jarmá časť sľubovala zaujímavé súboje jednak o postup, ale aj o záchranu. V boji o postup mohli nezdolané Hlboké ešte potrápiť Stráže, Rybky, ale aj Sobotište. Boj o záchranu stále nevzdávali Dubovce, ktoré chceli predbehnúť pred nimi Rohov, Šaštín, Cerovú či Pop. Močidľany. Ich snaha v zimnej príprave sa teda odmeny nedočká. Pre nasledujúci ročník 2020/21 tak platí zásada, že z ročníka 2019/20 nikto nepostúpi ani nezostúpi. Ak sa niektoré družstvo neprihlási do súťaže v ročníku 2020/2021, postupovalo by sa v zmysle platnej smernice.

 

Nastane teda dlhé obdobie bez futbalu ?

Budeme sa s tým musieť nejako vyrovnať. Keďže boli zrušené súťaže na všetkých stupňoch, v ktorých pôsobia aj mužstvá z našej oblasti, musíme popremýšľať o spôsobe aktivít v hluchom období. Zatiaľ plánujeme po povolení organizovania športových podujatí turnaje v kategóriách mládeže – starších žiakov a prípravky a tiež spomínané finále Sportika Cupu.

 

Spomenuli ste Sportika Cup. Priniesol 1. ročník tejto súťaže niečo pozitívne do štruktúr ObFZ Senica ?

Osobne som veľmi rád za túto súťaž. Myslím si, že Sportika Cup má svoju budúcnosť. Bola zaujímavá pre mužstvá i divákov. Hráči z mužstiev nižších súťaží sa chceli vytiahnuť na súpera z vyššej súťaže a tieto zápasy boli aj divácky atraktívne. A ako to v pohároch chodí, boli aj prekvapujúce výsledky na úkor favoritov. Navyše mužstvá boli odbremenené od platenia rozhodcov, toto bolo plne v kompetencii ObFZ Senica. Myslím si, že bude záujem aj o ďalší ročník.

 

Ako prebieha komunikácia medzi ObFZ Senica a jednotlivými klubmi ?

Klasickú komunikáciu pomocou pošty už nahradila elektronická pošta a najnovšie sa nám podarilo dať do prevádzky facebookovú stránku, ktorá by mala slúžiť nielen potrebám ObFZ, či jednotlivým klubom, médiám, no možnosť vyjadriť svoje názory tam budú mať aj hráči, fanúšikovia. Len by som chcel už vopred požiadať o slušnú formu vyjadrovania sa bez expresívnych výrazov a urážok jednotlivých diskutujúcich. Chceme byť bližšie k ľuďom, lebo Facebook je momentálne fenomén nielen mladých. Verím, že smer, ktorým sme sa vo VV vydali, je správny. Dobré veci z minulosti by sme chceli ponechať a rezervy, o ktorých vieme, postupne odstraňovať.

 

V osobe Petra Koprlu zavial do štruktúr nový vietor a treba mu držať palce, aby mu jeho zanietenie pre prácu v prospech oblastného futbalu vydržalo.

K jeho životnému jubileu mu všetko najlepšie prajú predseda ObFZ Miroslav Guček, sekretár Miroslav Maca, členovia VV ObFZ, členovia odborných komisií, ako aj všetci priaznivci futbalu na Záhorí.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci budú hrať skupinu o 5. – 8. miesto

V stredu 10. apríla odohrali hádzanári Záhoráci Stupava/Malacky domáci extraligový zápas s Považskou Bystricou. Išlo…

BM: Ustekana sobota