Dobrovoľníckych združení existuje nespočetné množstvo, my sme sa ale zamerali na dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú nezištne vo svojom voľnom čase tam, kde to je treba.  Pozreli sme sa na jedno konkrétne občianske združenie a to nesie názov Dobrovoľná záchranná brigáda civilnej ochrany.

foto: DZBCO.sk

Územnú pôsobnosť má pomerne širokú. Dobrovoľníkov môžete vidieť v okresoch Malacky, Senica, Skalica, Trnava a Bratislava, avšak ich hlavné zoskupenie je práve na Záhorí. Títo dobrovoľníci aktuálne pomáhajú v nemocnici v Malackách, Trnave a pred poliklinikou v Senici. Stretnúť ste ich ale mohli aj na letisku M. R. Štefánika a hraničných priechodoch Berg, Jarovce, kde pomáhali pri preventívno – informačnej kampani predchádzania nákazy na Covid-19. Neskôr pri roznášaní vody kamionistom uviaznutým v nekonečných kolónach na diaľnici.

Ich celkový počet sa blíži k číslu sto. Čo je na jednu stranu skvelé, lebo je vidieť, že záujem o ich činnosť je, no na druhú stranu práve tu vzniká veľký kameň úrazu, pretože obliecť také množstvo ľudí je pre občianske združenie bez podpory štátneho aparátu celkom slušný problém.

Z toho dôvodu ich predseda vyskúšal možnosť vytvoriť výzvu na stránke ĽudiaĽuďom.skkde sa snaží vybrať celkovo 3 200 eur na zásahové oblečenie pre dobrovoľníkov, aby ten kto aktívne pomáha, bol aj dostatočne chránený. Oblečenie je šité na mieru vo farbách civilnej ochrany, teda modrá a oranžová. V týchto farbách žiadne takéto oblečenie nie je dostupné, z toho dôvodu musia nechať ušiť 30 kompletov.

Týmto by sme chceli poprosiť širokú verejnosť o podporu pre dobrovoľníkov. V súčasnom období sa stavajú do prvej línie do nemocníc, kde pomáhajú zdravotníkom, no v časoch “mieru” by ste ich našli na základných školách, kde robia deťom branné cvičenia v rámci predmetu ochrana života a zdravia. Stretli by ste ich pri odstraňovaní následkov veterných smrští, pomoc pri povodniach, ale aj pri pátraní po nezvestných osobách.

Viac informácií o ich aktivitách nájdete na ich oficiálnom webe a na facebookovej stránke.

Pomôcť im môžete príspevkom na stránke ĽudiaĽuďom.sk. Dobrovoľníci vopred ďakujú za každý príspevok.


.
Toto je čítané

Čo prináša 16. číslo Záhoráka

16. číslo najčítanejšieho regionálneho týždenníka opäť prináša udalosti zo Záhoria, ktoré stoja…

BM: Ustekana sobota