Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

ilustračné foto 123rf.com

→ Akým spôsobom je najlepšie sa zbaviť použitého rúška a ochranných rukavíc? Je lepšie jednorázové alebo látkové rúško? Eva (Koválov)

Problematika rúšok sa stala postupom času nášho každodenného života a nateraz to vyzerá tak, že s ňou musíme rátať aj do blízkej budúcnosti. Každý materiál, či už je vyrobený z papiera alebo látky, sa vo svojom poslednom štádiu stane odpadom. Táto skutočnosť sa dá však zmeniť, všetko záleží od toho, ako my bežní ľudia k tomuto zaujmeme svoj postoj.

Veľa obyvateľstva zaujíma to, že ako vlastne narábať s použitým rúškom alebo ochrannými rukavicami. Treba zdôrazniť že Zákon o odpadoch so situáciou, akou je práve pandémia koronavírusu, neráta. Odborníci však odporúčajú s jednorazovými rúškami nakladať tak, ako s potenciálne infikovanými. Domácnosti by mali nakladať s použitými rúškami alebo ochrannými rukavicami nasledovným spôsobom:

  • použité rúška či ochranné rukavice treba dať do plastovej tašky (vreca) a pevne uzavrieť;
  • tašku (vrece) treba vyhodiť do zmesového komunálneho odpadu (čierny kontajner);
  • použité rúška či ochranné rukavice v žiadnom prípade nehádžeme do triedeného odpadu;
  • dôležité je umyť si ruky a riadiť sa podľa všetkých hygienických pravidiel.

Jednorázové (papierové) rúško – sa musí po jednom použití vyhodiť. Dezinfikovať sa nedá a musí sa používať skutočne len jednorazovo a následne ho treba vhodiť do uzavretej nádoby. Ak si ho zoberieme domov a vyhodíme hocikde, je to príkladný scenár roznášania vírusu.

Látkové (textilné) rúško – sa môže viackrát opätovne použiť. Dezinfikovať sa dá tým, že ho vyperieme a následne aj vyžehlíme. Vyhodiť ho treba takisto po nejakom čase napr. keď sa sperie alebo vybledne, avšak keď je čisté netreba ho vhadzovať do zbernej nádoby v plastovej taške (vreci).

Na záver z môjho pohľadu konštatujem, že z hľadiska životného prostredia je jednoznačne lepšie látkové rúško, keďže sa týmto spôsobom nosenia zabraňuje tvorbe odpadu. Všetko však záleží aj od jednotlivých profesií. V zdravotníctve alebo obchodoch sú vhodnejšie jednorázové rúška, keďže tu vzniká potenciálne najväčšie riziko nakazenia. Pre ľudí, ktorí chodia po meste alebo na prechádzky do prírody sú zase vhodnejšie látkové rúška.

Naviac jednorázové rúška sú viac-menej jednofarebné (najčastejšie biele alebo modré) a určené na konkrétny účel. Látkové rúška pre bežné nosenie na verejnosti ponúkajú množstvo kreativity pri ich nosení. Profesionálne alebo domáce krajčírky sa môžu dosýtosti vyhrať s použitými látkami a najmä rôznymi motívmi (bodkované, zvieracie, časti tváre…).

Ešte jedna poznámka k ochranným rukaviciam, fungujú na podobnom princípe ako jednorázové rúška – „dôkladné umývanie rúk je však stále najlepšou prevenciou“.

 

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota