Skaličan Boris Janata si v minulom roku zmeral jedenásťkrát sily v domácich a medzinárodných súťažiach. Osem krát sa postavil na stupne víťazov.

„Krásny ale aj veľmi ťažký rok 2019, ktorý mi veľa zobral ale ešte viac dal a naučil.” tak zhodnotil uplynulú sezónu Boris Janata.

Sezónu zahájil v už v januári, keď obhajoval prvenstvo z roku 2018 na zimných pretekoch v Stupave v kategórii fatbike. To sa mu aj podarilo a do sezóny vstúpil víťazne.

Nasledovali ďalšie preteky v Poľsku, MTB preteky na Slovensku a v Českej republike a v rámci prípravy aj niekoľko bežeckých pretekov. “Na týchto pretekoch som postupne dolaďoval nedostatky, aj technické, s cieľom pripraviť sa na prvý vrchol sezóny a tým bol jeden z najťažších pretekov v Európe, súčasťou svetového pohára XTERRA – terénny triatlon v Taliansku.” hovorí o príprave na vrchol sezóny.

Pred týmito pretekmi sa zúčastnil aj domáceho MTB preteku, ktorý organizujú otec a syn Peter Hertl ml. a st. Tu sa rozhodol štartovať taktiež na fatbiku na spestrenie sezóny s cieľom užiť si domáci pretek, ktorý sa mu podarilo v tejto kategórii aj vyhrať. MTB maratón sa koná na skvele vybudovanej trati Bike Aréne v Zlatníckej doline.

Tu absolvuje väčšinu prípravy na sezónu. “Veď, kto sa môže pochváliť, že má kúsok za domom trať s trailami a singletrackami, kde sa dá naozaj dobre zamakať ale aj príjemne oddýchnuť.”

Po domácej súťaži Borisa čakali preteky v terénnom triatlone v Taliansku, ktoré boli jeho prvým triatlonom v sezóne. Zišli sa tu pretekári z rôznych krajín, najpočetnejší boli domáci Taliani, ďalej pretekári z Francúzska, Belgicka, Švajčiarska, Portugalska, Nemecka, Rakúska, Nového Zélandu, Anglicka, Španielska, Chorvátska, Poľska, Českej republiky a iných. Boris Janata bol jediným zástupcom zo Slovenska. Dokázal sa tu prebojovať na 2. miesto a kvalifikovať na majstrovstvá sveta konané na Havaji.

Zlomový okamih prišiel po súťaži, ktorý značne poznačil prebiehajúci rok 2019. Po návrate domov sa mu stal úraz (zlomenina na chodidle) a vynechal podstatnú časť sezóny. “Veľmi ťažko som sa s tým vyrovnával a bojoval sám so sebou. Nevzdal som to a snažil som sa pripravovať aj počas zranenia.” Bojovnosť ho vrátila späť do sezóny. Stihol absolvovať zopár pretekov a dosiahol pekné výsledky.

“Veľké ďakujem patrí ľuďom, čo stoja pri mne celý rok hlavne rodine – oni tu stále boli pri mne, aj keď som bol nahnevaný na celý svet a stratil chuť do života. Veľmi mi pomohli aj  Peter Hertl ml. a Peter Hertl st., v čase zranenia ma brávali na ranné plavecké tréningy, ktoré dopomohli k opätovnému návratu do sezóny a že som to nezabalil.”

Tréningy, preteky a všetku tú drinu si odpracuje sám. No Boris Janata zistil, že iba to nestačí. Veľmi dôležití sú všetci ľudia, ktorých okolo seba má. “Prišiel som o veľa, ale získal ešte viac. Stretol som veľa nových skvelých ľudí, mám veľa nových priateľov a nezabudnuteľné spomienky, za čo som nesmierne vďačný.”

 

Najväčšie úspechy, rok 2019

  • 2. miesto (veková kategória 25-29 rokov) Xterra Italy
  • 5. miesto (veková kategória 25-29 rokov) XTERRA Germany
  • 3. miesto celkovo SKY RACE Chopok – Jasná trail
  • 18. miesto (veková kategória 19-39 rokov) Carpathian MTB Epic Romania (4-dňový etapový MTB závod)
  • 20. miesto celkovo Monteria FAT BIKE RACE Góry Stołowe Poland
  • 1. miesto (kategória FATBIKE – muži bez rozdielu veku) MTB maratón Cannondale Kráľ Záhoria Skalica
  • 1. miesto (kategória FATBIKE – muži bez rozdielu veku) Stupava Winter Trophy
  • 1. miesto štafety (štafety-MTB) H-TRIATHLON Skalica
  • 2. miesto (veková kategória 19-39 rokov / 3. miesto celkovo) Beh na Dubeň
  • 1. miesto celkovo Triatlon Těmice
  • 2. miesto (veková kategória muži 20-29 rokov / 4. Miesto celkovo) Xterra Opava

 

Aktuálny rok opäť začal pretekmi na fatbiku v Poľsku, nasledovali bežecké preteky a pomaly sa chystal na MTB preteky aj na európsky pohár svetovej série terénnych triatlonov XTERRA. Na základe aktuálnej situácie a jej vývoja boli viaceré preteky zrušené, alebo presunuté.

“Veľmi som sa na ne tešil aj z pohľadu minulej sezóny, kedy som vynechal podstatnú časť, ale nedá sa nič robiť. Nie je to len o pretekoch, ak robíte čo Vás baví, ale ide tu skôr o to, že človek sa teší na priateľov ktorých tam stretne po dlhšej dobe, navštívi nové miesta, ale aj už tie známe, krásne lokality, kde sa rád vraciam.”

S prípravou pokračuje aj naďalej ikeď  je to horšie s plávaním, keďže teplota vonku ešte neumožňuje plavecký tréning. Čoskoro by sa to malo zlepšiť.

Mojim cieľom sú opäť Majstrovstvá Európy, ktoré boli zatiaľ presunuté, takisto svetový pohár Xterra, ale aj domáce súťaže, či preteky v Českej republike. A ciele, samozrejme tie najvyššie.“ dodáva Boris Janata.

Borisa Janatu v roku 2019 podporili Hertlsport, Kompava, Aquaspheregermany, Superionherbs, Lark, Parcool, MySasy a Záhorí.sk.
Osobitne: Peter Hertl ml., Peter Hertl st., Vašek Klakurka, Želmíra Komorechová, Ján Gabaj, Pavel Štěpka, Vlastimil Hynčica, Matej Hajdin.

Partneri Borisa Janatu


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota