Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

ilustračné foto 123rf.com

Akou cestou je najvhodnejšie vyhnať krtka zo záhrady?               Ján (Brestovec)                

V prvom rade musím skonštatovať, že otázka je veľmi dobre položená, v súvislosti so slovom „vyhnať“. Krt obyčajný (Talpa europaea) je totiž zákonom chránený živočích a naviac je tiež veľmi užitočný. Ako hmyzožravec loví dážďovky, larvy a rôznych iných škodcov. Ak pôdu totálne neprevŕta, rozrývaním ju len prevzdušňuje. Jednoducho mu nesmieme nijakým spôsobom ublížiť a už vôbec nie ho ani usmrtiť. Napriek tomu, že prítomnosť krtka v našich záhradách je symbolom zdravej pôdy, mnoho ľudí o takúto návštevu nestojí. Nezostáva teda iné riešenie, ako samotného krtka vyhnať z nášho územia.

Poukázal by som na niektoré tipy, ktoré by mohli zafungovať:

  • Hluk – v blízkosti nory môžeme umiestniť mechanické alebo elektornické zariadenia vydávajúce hluk či vibrácie. Tieto krtka naozaj odplašia. Jednotlivé prístroje pracujú na batérie alebo solárnu energiu.
  • Kávová usadenina – výrazná aróma môže byť pre viacerých z nás príjemná, avšak pre niektorých živočíchov ako sú krtkovia ide o arómu príliš nepríjemnú. Preto vysledujeme miesto nory a nasypeme tam troška kávovej usadeniny, krtkom tak zamedzíme vstup do nášho príbytku.
  • Pach – ďalším z významných zmyslov takýchto malých predátorov je čuch. Treba naliať do nory zapáchajúcu tekutinu, napr. ocot, poprípade noru zapchať handrou namočenou v petroleji alebo benzíne. Pomôcť môže tiež odvar z cibule alebo cesnaku, ktoré účinkujú ako prirodzený repelent.
  • Sieť – proti krtkom spoľahlivo zabraňuje prechodu krtka cez náš trávnik a tvorbe nôr. Siete proti krtom šetria náš čas, ktorý by sme inak museli venovať údržbe trávnika po návšteve krtka. Takéto pletivo predstavuje konečné riešenie problémov s krtkom. Sieť odoláva náporom prostredia, ľahko a jednoducho sa pokladá.
  • Hrable – jednoduchým a menej invazívnym riešením ako krtka naštvať a donútiť ho odísť z našej záhrady je rozhrabávanie nôr. Krt má vo zvyku poškodené nory opravovať, avšak po čase ho to prestane „baviť“. Na takýchto miestach potom opätovne zasejeme trávové semeno.
  • Pes a mačka – sú pre krtka predátori, preto sa im vyhýba. V tomto prípade vezmeme zopár chumáčov chlpov svojho maznáčika a umiestnime ich do nôr. Ich pach krtka prinúti rýchlo vypratať priestor a naviac máme istotu, že odíde skutočne ďaleko. Vie si totiž dobre uvedomiť, že územie predátora môže byť veľmi veľké.

Na záver ešte jedna veľmi užitočná rada, práve v súvislosti s posledným riešením psa a mačky, platí pravidlo čo môže byť dobré v boji proti krtkovi, nemusí byť dobré práve pre domáce zvieratá. Preto z môjho pohľadu odporúčam robiť všetky vyššie uvedené opatrenia s mierou a rozumom.

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

BM: Ustekana sobota