V 2. kola Slovenského pohára vo futbale ročníka 2006/07 bol žreb nemilosrdný pre rezervu bratislavského Slovana. Postavil im totiž do cesty ich A – mužstvo, historicky najúspešnejší klub Slovenska.

Zápas Slovana Bratislava so svojou druholigovou rezervou mal byť povinnou jazdou pre A – mužstvo s jasným postupom. Po skončení stretnutia však mali „majstri“ hlavu v smútku, pretože z víťazstva 2:0 sa tešilo B – mužstvo. A možno najviac Skaličan Peter Vaško, autor obidvoch gólov.

Kým tréner B – mužstva Vojtech Varadín si povzdychol, že aká škoda, že sa jeho zverencom takto nedarí aj v majstrovskej súťaži, tréner A – mužstva Jozef Jankech vyslovil myšlienku, či na najbližšie Corgoňligové stretnutie nenominuje komplet B – mužstvo.

Dva strelené góly vyniesli Záhorákovi Petrovi Vaškovi chvíľkovú slávu, točila sa okolo neho aj „siedma veľmoc,“ no dvere do kabíny A – mužstva mu neotvorili. Na najvyššiu súťaž si musel ešte počkať. Pre Slovenský pohár však toto stretnutie bolo historickým okamžikom. Od nasledujúceho ročníka už B – mužstvá v pohári štartovať nemohli.

S futbalom začínal Peter Vaško v rodnej Skalici a už čoskoro bol u neho objavený veľký talent. Ako 16 – ročného si ho vyhliadol Slovan Bratislava, kde strávil zvyšok mládežníckych rokov pod vedením takých osobností ako Igor Bôbik, Ivan Hrdlička, Milan Timko či v B – mužstve Vojtech Varadín. V doraste bol ťahúňom družstva spolu s vychádzajúcou hviezdičkou Marekom Hamšíkom.

Po Slovane si vyskúšal legionársky chlebík v českom Varnsdorfe, kde pôsobil dve sezóny a nasledovala cesta domov, keďže v Skalici sa tvoril silný tím s vyhliadkou na najvyššiu súťaž.

„Pred sezónou 2014/15 poskladal tréner Horný silné mužstvo a prvýkrát v histórii sa nám podarilo postúpiť do najvyššej súťaže Fortuna ligy, čo bolo pre samotný klub i mesto veľkým úspechom,“ spomína na najkrajšie obdobie skalického futbalu Peter Vaško, ktorý privádzal mužstvo na trávnik s kapitánskou páskou na rukáve.

Zranenie v príprave mu však zabránilo naskočiť do najvyššej súťaže od samého začiatku, debutoval až v 7. kole v domácom zápase  s Myjavou (0:0). Zranenia mali za následok, že v najvyššej súťaži odohral iba 18 zápasov, posledným bol víťazný so Zlatými Moravcami (1:0). Svoj jediný gól si nechal na Záhorácke derby pri remíze Skalice v Senici 2:2, keď vyrovnával na priebežných 1:1.

Zdravotné problémy u Petra Vaška pretrvávali a tak sa pobral za hranice do Rakúska. V Hundsheine pôsobil rok a pol a v súčasnosti je spokojný v neďalekých Miloticiach.

Čoskoro 33 – ročný futbalista si voľný čas vyplňuje aj futsalom, dres Mäs – com Victory teamu oblieka v Senickej 1. lige a naďalej drží palce svojej Skalici v 2. lige. Ak mu vyjde čas, nechýba na jej zápasoch priamo v hľadisku aj so svojimi dvomi synmi ( 3 a 6 rokov), z ktorých dúfa že vychová svojich nasledovníkov.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci budú hrať skupinu o 5. – 8. miesto

V stredu 10. apríla odohrali hádzanári Záhoráci Stupava/Malacky domáci extraligový zápas s Považskou Bystricou. Išlo…

BM: Ustekana sobota