V tomto období, kedy sú zavedené karanténne opatrenia, trávi o veľa viac ľudí voľný čas v prírode. Niektorí chodia na prechádzky, iní na bicykel, či zabehať si. Nájdu sa však aj takí, ktorí návštevu prírody spoja so zberom odpadkov, aby vyčistili svoje okolie.

Katka a Dominik z Kútov začali so zberom odpadkov v prírode už minulý rok. “Takmer každý deň sa chodíme s priateľom Dominikom prejsť, zabehať si alebo venčiť psa do lesíka, ktorý je neďaleko nášho domu. Už minulý rok sa na tomto mieste začal hromadiť odpad. Najskôr to bolo len pár plastových fliaš, no potom sa tu objavili i kopy stavebného odpadu, plastov, skla, pneumatiky, dokonca i chladnička. Hoci človek nemá najmenšiu chuť upratovať odpadky po cudzích ľuďoch, nedokázali sme to ďalej prehliadať, preto sme si na spoločné prechádzky začali brávať vrecia na odpad. Plné vrecia odpadkov sme odvážali na zberný dvor, lenže na miestach, ktoré sa nám podarilo vyčistiť, vznikli do pár dní opäť ďalšie čierne skládky. Objavili sa tam matrace, drevené postele, WC misa, umývadlo… Vtedy prišla zima a my sme už nemali silu ďalej pokračovať,” rozrozprávala sa Katka o tom, ako s touto činnosťou začali.

S jarným počasím prišli i nové sily a chuť pokračovať v čistení okolia. Odpadky tento rok zbierali najskôr Dominik a Katka s mamou, no postupne sa k nim pridali ďalší členovia rodiny. “Chcela som zorganizovať spoločný zber odpadkov a prizvať ďalších občanov, ale keďže je karanténa a ľudia by sa nemali zhromažďovať, pustili sme sa do toho sami s rodinou. Pridali sa k nám moji rodičia, brat s priateľkou, ujo i teta s deťmi. Opäť sme odpad po vreciach odvážali na zberný dvor, no starosta obce Braňo Vávra ocenil našu aktivitu a zabezpečil nám kontajner. V priebehu týždňa sme ho naplnili trikrát, pričom sme v prírode pohodené našli rôzne elektrospotrebiče, nafukovací bazén, korčule, hračky, plastové i sklené fľaše, koberce, matrace, sklenú vatu a mnoho iného odpadu. Je neuveriteľné, čo všetko dokážu ľudia vyhodiť voľne do prírody v dobe, kedy je takmer v každej obci dostupný zberný dvor,” dodáva Katka.

“Hoci zbieranie odpadu bolo fyzicky i psychicky náročné a častokrát sme mali chuť to vzdať, motivoval nás ten úžasný pocit po dobre odvedenej práci. Stále si so sebou na prechádzky berieme vrecia na odpad a už teraz sme si vybrali ďalšiu čiernu skládku, ktorú máme v pláne odstrániť po odznení opatrení spojených s novým koronavírusom, spoločne s ďalšími dobrovoľníkmi, pretože je skutočne obrovská. Ide o priestor na odpočívadle smerom na Brodské, kde ľudia bez hanby vyhadzujú odpadky priamo z auta, a tiež lesík za týmto odpočívadlom,” hovorí Katka o plánoch do budúcnosti.

Na záver Katka s rodinou posielajú odkaz čitateľom: Momentálna situácia je nepríjemna, ľudia sa nemôžu toľko stretávať, ale zároveň sú doma a častokrát nevedia, ako využiť voľný čas. Týmto by sme vás radi vyzvali, upracme si svoje okolie! Aj jedno vrece má zmysel! Príroda sa nám za to odvďačí.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota