Dočasné útočisko pre zabehnuté a nechcené psy dostalo lepšie podmienky. Mesto Malacky vybudovalo novú karanténnu stanicu, ktorá spĺňa prísne normy a zároveň poskytuje plnohodnotný dočasný domov pre odchytené zvieratá.

Foto: Lucia Wernerová

Karanténna stanica v Malackách potrebovala zmenu už dlhší čas. Priestory zberného dvora na Hlbokej ulici nemali postačujúcu kapacitu pre odchytených psov ani potrebné vybavenie pre zamestnancov. Na výstavbu karanténnej stanice bolo schválených 65 000 € a celá suma sa vyčerpala.

Určiť miesto pre rozsiahly projekt so špecifickými požiadavkami nebolo jednoduché. „Vedenie mesta malo niekoľko vytypovaných lokalít, ktoré sa neskôr ukázali ako nevhodné – či už z dôvodu komplikovaného prístupu alebo pripojenia sietí. Mesto zvažovalo aj prenájom bývalej veterinárnej stanice na Pezinskej ulici, od čoho sa časom upustilo pre  blízkosť obytnej zóny a súdny spor,“ vysvetlila Gabriela Bedard z Útvaru strategického rozvoja Mestské úradu v Malackách. Karanténna stanica sa napokon presťahovala za obytnú časť na Stupavskej ulici, v blízkosti bývalého areálu vodární,  kde psy nebudú obťažovať obyvateľov a budú na čistejšom, komfortnejšom a pokojnejšom mieste. Útulok dostal nielen nový pozemok, ale aj bezpečnejšie koterce, priestranný výbeh pre zverencov a bunky pre zamestnancov. Pracovníkom karanténnej stanice poslúži kancelária na administratívu, oddelený priestor na veterinárne úkony, kuchynka, sklad i sociálne zariadenie so sprchou.  Novoprijaté zvieratá s neznámym zdravotným stavom a šteniatka budú umiestnené do oddelených kotercov. Zvyšných šesť kotercov využijú dlhodobo ubytované psy v útulku. Všetky plochy je možné dezinfikovať, čo pomôže udržať zvieratá v bezpečí od prenosných nákaz a parazitov.

Areál je kompletne oplotený a upravený, okolie karanténnej stanice lemujú kvety a stromy. Vo vonkajších priestoroch sa nachádzajú prvky, s ktorými sa psíky pravdepodobne stretnú aj v nových domovoch. Karanténna stanica v súčasnej podobe dokáže poskytnúť príjemný pobyt nechceným zvieratám, ktoré boli v tmavých kotercoch na Hlbokej ulici často frustrované. Útulnejšie prostredie prospeje k ich psychickej pohode a socializácii. Moderné vybavenie uľahčí manipuláciu so psami a oplotenie zabráni možným konfliktom.

K novej karanténnej stanici vedie existujúca panelová cesta, čím je dostupná pre autá, cyklistov i peších návštevníkov.„Časť karanténnej stanice je skolaudovaná ako útulok, preto môže pomáhať venčiť aj laická verejnosť,“ uviedol primátor mesta Juraj Říha. Verejnosť je v útulku vždy vítaná, či už si prídete osvojiť kamaráta, alebo len spestriť psíkom dlhé dni. Súčasťou areálu je veľký výbeh, kde sa môžu psíky vybehať z nahromadenej energie a lepšie sa spoznať s novými majiteľmi, v pokojnom a známom prostredí.

Vybudovanie novej karanténnej stanice bolo pre mesto dlhodobým cieľom a na jej realizácii pracovalo množstvo ľudí. O finálnu podobu projektu sa zaslúžili najmä mentorky Gabriela Bedard a Jana Bačová, vylepšiť dočasný domov pre psy pomohlo aj viacero sponzorov. „Rada by som spomenula tých, ktorí nám pomohli, najmä APRO Záhradné centrum, Florest, Richter Rasen Slovakia, STADCON, AMEDIAL, METIRON a KONSAD. Poďakovanie patrí aj všetkým tým, ktorí dlhodobo podporujú našu karanténnu stanicu, a zamestnancom mestskej organizácie Tekos,“ poďakovala sa za spoluprácu na rozsiahlom projekte G. Bedard.

Súčasná podoba karanténnej stanice spĺňa prísne zákonné podmienky a bude slúžiť ešte mnohým generáciám obetavých psíčkarov, ktorí sa neváhajú ujať zlomených duší. „Z novej karanténnej stanice sa nesmierne teším. V porovnaní s objektom na Hlbokej ulici je to neuveriteľný krok vpred. Dúfame, že nové priestory prilákajú veľa návštevníkov, či už za účelom adopcie alebo spoločného venčenia psíkov,“ dodáva G. Bedard a priznáva, že by karanténnu stanicu radšej videla viac-menej prázdnu. „Nech teda nová stanica slúži a želám jej, aby bola využívaná čo najmenej. Pretože psíkom by bolo beztak najlepšie v rodinnom prostredí, ale to im môžete zabezpečiť, priatelia, už len vy a vaši známi, ktorí by hľadali nového člena rodiny,“ zaželal cez svoj facebookový profil primátor.

Útočisko pre nechcené psy sa do nových priestorov presťahovalo počas prvej májovej nedele. Na  lepší život momentálne čaká päť psov, jeden zo zverencov žije v dočasnom domove, ktorý mu poskytla dobrovoľníčka. Opustených psov v našom meste však neubúda. Nie vždy sa zviera nemá kam vrátiť, niekedy sa len stratí a nenachádza cestu domov, vtedy sa zbytočne vystavuje stresu z odchytu a pobytu v útulku. „Vždy sa snažíme psíkom venovať, každému dať kúsok lásky a pohyb, ktorý potrebujú, nič však nenahradí pravý milujúci domov. Žiaľ, opakovane k nám chodia nečipované zvieratá,“ dodáva pracovníčka Zuzana Adamovičová. Karanténna stanica Malacky preto prosí majiteľov štvornohých miláčikov, aby si svoje zvieratá riadne zabezpečili a nezabúdali na zákonnú povinnosť –  bezbolestné čipovanie.  Čip nesie informácie o majiteľovi a označené zvieratá sa vďaka tomu dostanú domov omnoho skôr.

 Text a foto: L. Wernerová

 Poznámka

Projekt novej karanténnej stanice je zapojený do súťaže Ahoj krásne Slovensko, ktorá každoročne skrášľuje vybrané miesta. Vďaka hlasom v súťaži môžeme pre útulok vyhrať lavičky, agility prekážky a bazénik pre psov. Čas strávený pri zvieratách tak môže byť ešte o niečo zábavnejší. Hlasovať za projekt môžete prostredníctvom emailovej adresy na webovej stránke súťaže www.ahojkrasneslovensko.sk.

 

 

 

 

 


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

3D filamenty 2023